Hlavní obsah

Macy Gray, nejzastřenější hlas světa a jeho spletitá cesta k úspěchu

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká zpěvačka Macy Gray, majitelka jednoho z nejzvláštnějších hlasů v hudebních dějinách, zavítá 5. září poprvé do ČR. Od konce 90. let je považována za světovou hvězdu, ale její cesta k úspěchu byla klikatá, prosadila se až ve dvaatřiceti letech deskou On How Life Is a hitem I Try.

Článek

Macy Gray, pravým jménem Natalie Renée McIntyrová se narodila v roce 1967 v Cantonu (americký stát Ohio). Ačkoliv chodila na lekce klavíru, nikdy ji nenapadlo, že by měla zpívat. V dětství se jí totiž posmívali, že má divný hlas, a tak na dlouho přestala i mluvit.

Teprve v dospělosti, kdy přesídlila do Los Angeles a studovala na univerzitě, jí známí navrhli, aby zkusila zpívat v klubech jazz. V jednom rozhovoru vzpomíná, že nemohla uvěřit tomu, že se její hlas najednou všem líbí. Komplex z dětství se pomalu začal rozpouštět.

Trvalo ale dalších více než deset let, než se Natalie pod jménem Macy Gray skutečně proslavila a začala vydělávat závratné sumy. V roce 1998 podepsala smlouvu s Epic Records a o rok později vyšel její slavný debut On How Life Is, který natočila s producentem Andrewem Slaterem. Za zpěv v singlu I Try získala Grammy a nominována byla i v kategoriích píseň roku a nahrávka roku.

Postupně spolupracovala mimo jiné s Carlosem Santanou, Fatboy Slimem nebo Black Eyed Peas a začala se objevovat i ve filmech jako Training Day či Spider Man.

Následovala alba The Id, The Trouble With Being Myself a poslední Big v roce 2007, které bylo velmi úspěšné v ČR, ale překvapivě neuspělo ve Velké Británii, kde je Macy rovněž populární.

Na letošní rok chystá slavná R & B harcovnice, přirovnávaná i k Billie Holidayové a Betty Davisové, páté studiové album nazvané The Gray Life. Některé skladby z něj by mohla poprvé představit právě v Praze, kde vystoupí 5. září v podniku SaSaZu.

Reklama

Výběr článků

Načítám