Hlavní obsah

Kanadský Sinatra oprašuje písně těch, které odnesl čas

Novinky, Stanislav Dvořák

Kanadský zpěvák Michael Bublé je v Americe v posledních pár letech superhvězdou a prodává milióny desek, i když ve střední Evropě to ještě úplně neplatí. Je to dáno především žánrem, který si zvolil. Předělává jazzové a soulové standardy, což v zemi, kde je nejpopulárnější Kabát a Eva a Vašek, stadióny nenaplní. V Americe mu to jde bez problémů, svědčí o tom i koncertní CD/DVD Michael Bublé Meets Madison Square Garden.

Článek

Tak vyspělému interpretovi, jakým je Michael Bublé, nelze vytýkat chyby ve zpěvu, naživo zpívá bezchybně, nezapomíná do hlasu vkládat poměrně emotivní výraz, zajímavě frázuje a ještě u toho pobíhá a dělá show. Na druhou stranu není ohromující v pravém smyslu slova. Neustále jakoby se držel v nějakých mantinelech. Mnohokrát se rozjede, ale k žádné hudební explozi nedochází.

Na koncertě, který se skládal převážně ze standardů a ojediněle z vlastních věcí, Bublé podával např. křehkou soul-jazzovou baladu Song for You (Leon Russell), Feeling Good (Anthony Newley/Leslie Bricusse) nebo Sinatrovky jako Call Me Irresponsible (Jimmy Van Heusen/Sammy Cahn) a I've Got The World on a String (Harold Arlen/Ted Koehler).

I přes Bublého nepopiratelné pěvecké schopnosti nezazpívá např. zmíněnou Song for You tak nenapodobitelně jako ve starší verzi dodnes nedoceněný génius Donny Hathaway a podobně Feeling Good je emotivnější v podání Niny Simone a I've Got The World on a String je samozřejmě nejlepší od Sinatry.

Nedokonalé retro slaví úspěch

Překvapivá je coververze Crazy Little Thing Called Love od Queen, kterou Bublé podává naopak originálně, ale zase až příliš uhlazeně a násilně jazzově, čemuž se tento poměrně veselý rock'n'roll vzpírá.

I když to před pár lety málokdo čekal, třiatřicetiletý Bublé se svým retro přístupem slaví masový úspěch. Ve světě pořád existuje silná poptávka po nádherně sentimentálních flácích z 50. a 60. let, jenže na hvězdy této éry už se zajít nedá - Frank Sinatra, Donny Hathaway, Nina Simone - všichni jsou mrtví. Nezní to hezky, ale Michael má právě díky tomu vyprodáno.

Michael Bublé: Meets Madison Square Garden, Warner 2009

Reklama

Výběr článků

Načítám