Hlavní obsah

O víkendu potkáte ve Valdštejnské zahradě Plzeň

Pražská Valdštejnská zahrada se tento víkend promění v západočeskou oázu. Akce Plzeňské dny v Senátu, jež má podpořit kandidaturu města na tzv. Evropské hlavní město kultury pro rok 2015, představí Plzeň jako atraktivní turistický cíl.

Článek

Na návštěvníky čeká ochutnávka plzeňské kultury i sportu: prezentace loutkového divadla Alfa, fotbalového i hokejového ligového klubu či science centra Techmania. Nebude chybět pivo, sekt ani hudba všech žánrů.

Vrchol akce by měl tvořit sobotní koncert Monkey Business. Pro nejmenší jsou připravené hry a soutěže. Vstup na Plzeňské dny v Senátu je po oba dva dny zdarma.

Plzeň chce být evropskou kulturní metropolí

Letošní ročník je ve znamení kandidatury Plzně na Evropské hlavní město kultury v roce 2015, kdy bude vybráno jedno město z České republiky.

„Ať jste se v Plzni narodili, studovali jste tam nebo byli na vojně, prostě jestli máte Plzeň rádi a je vám sympatické, že se chce více ukázat světu, určitě přijďte,“ zve na akci Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně.

Titul Evropské hlavní město kultury vznikl v roce 1985. Jeho ideou je kulturní i jiné sbližování národů starého kontinentu. V roce 2000 byla jeho spoludržitelkou také Praha. V souvislosti s posledním rozšířením EU je titul udělován každoročně dvěma městům dvou členských zemí. V roce 2015 dostane šanci kromě českého i jedno z Belgie.

Mimo Plzeň už vůli kandidovat vyjádřila i Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám