Hlavní obsah

Českého lva moderují hvězdy světové zábavy

Novinky, Eva Zajíčková
PRAHA

Nejprve ve středu 5. února vyhlásí nejlepší zahraniční film, tři vedlejší ceny a na závěr zveřejní nominace na třináct hlavních křišťálových lvů. Ty si vítězové odnesou z Velkého sálu Paláce Lucerna až o měsíc později, v sobotu 1. března. Zatímco první, nominační večer odvysílá ČT 2, přímý přenos z hlavní slavnosti se dostane na sledovanější ČT 1.

Článek

O lvy letos soupeří celkem patnáct českých snímků, tedy všechny, které měly loni premiéru v tuzemských kinech. První show, jež se odehraje v kině Lucerna, svěřil pořadatel Petr Vachler novým moderátorům, Theodoru Skrýblovi a Leopoldu Šamilovi. Vachler je všude představuje jako hvězdy anglosaského showbusinessu, které objevil v zahraničí.

Protože jsou však nepatrně podobní jeho dosavadním moderátorům Jaroslavu Duškovi a Martinu Zbrožkovi, začalo se proslýchat, že je Vachler podvodník a nové hvězdy ve skutečnosti našel opět v Divadle Vizita.

Teprve druhého večera, z nějž si čeští filmaři konečně odnesou třináct nejdůležitějších křišťálových lvů, by se měl ujmout již osvědčený moderátor Jaroslav Dušek osobně. Svými novými objevy se Vachler velmi pyšní. Obě živoucí legendy světové zábavy totiž pocházejí z Česka, což považuje za pozoruhodný jev.

Zatímco Skrýbl je Čechoameričan, který se živil jako imitátor Fidela Castra a papouška kakadu, Šamil po roce 1968 emigroval do Ruska, kde zazářil v rozhlase po drátě. Ani jeden z nich zatím neprozradil, jak se setkali. "Je s podivem, že tuzemskými cykly, mapujícími elitu národa, zůstali tito dva nejen slovní ekvilibristé, dosud nepovšimnuti. A to letos uváděli mimo jiné Miss Ponton na Kajmanských ostrovech," poznamenává na jejich adresu.

Podle producenta ČT Richarda Medka ladí dvouhodinový přenos z kina Lucerna s alternativním stylem zábavy, který druhý kanál veřejnoprávní televize vysílá. Noví moderátoři při něm předají prvního Českého lva za rok 2002, a to za nejlepší zahraniční film.

V tuto chvíli o něj soupeří už jen tři snímky Howardova Čistá duše, Almodóvarův film Mluv s ní a Pán prstenů: Společenstvo prstenu. Udělí také cenu za nejlepší filmový plakát, na niž byli nominováni Martin Velíšek a Petr Poš, výtvarníci celovečerního animovaného filmu Fimfárum Jana Wericha, Aleš Najbrt za Rok ďábla a Daniel Tůma za Výlet. Předají i cenu filmových kritiků a cenu čtenářů časopisu Cinema.

Skrýbl: Bude večírek jako s Indiány v rezervačce

Doposavad nominační hlavní večer uváděla dvojice DušekZbrožek. Co na ně říkáte?

Jo, to jsou dobrý kluci. Já myslím, že i u nás v Americe by se docela chytli, samozřejmě, kdyby neměli ten český akcent. V tom americkým mluvení, tam je trochu problém...

Co chystáte na nominační večer?

Všechno už tu bylo a v Americe dvojnásob. Takže když se šáhlo do toho osvědčenýho arzenálu, který jsme vyzkoušeli v Americe s Indiánama, když jsme pro ně dělali tu krásnou TV show u nich v rezervačce, tak oni na to v té rezervaci reagovali tak jako vy tady v té vaší rezervaci na to budete reagovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám