Hlavní obsah

Nohavica nazpíval návod pro vrhače vajec

Novinky, Jaroslav Soukup

Písničkář Jaromír Nohavica se rozhodl svérázně okomentovat nedávno skončenou kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Tu pro mnohé symbolizovaly především vejce, které zejména mladí lidé vrhali na mítincích ČSSD po jejích představitelích. Nohavicova píseň Tanec mezi vejci je vlastně humorným návodem, kterak docílit kýženého efektu a neminout cíl.

Článek

Text není přes svůj název věnován výlučně vrhání vajec, ale nabízí potenciálním vrhačům alternativu v podobě rajčete.

Písničkář hned v úvodu neopomine podotknout, že vejce ani rajčata nejsou primárně určena k házení, nicméně pokud se potenciální "výtržník" rozhodne, neměl by dle Nohavici kupovat křapky ani tvrdá a nezralá rajčata. "(...) dávej bacha a neber křapky, z nich žloutek leze sám ze skořápky (...)," stojí v jedné ze slok, aby se záhy posluchač dozvěděl, že "rajče tvrdé jako pingpongový míček neudělá správný flíček".

Písničkář také důrazně varuje před házením čokoládových vajec, jejichž házením bude člověk toliko za blbečka, který dal na babské rady. V závěru songu dojde i na přebásněný fyzikální vzorec, který by měl potenciálnímu vrhači dopomoci k správnému zacílení. "Proto dřív, než jdeš do akce / sečti výšku a, hmotu b a tlak c / násob koeficientem rizika / poděl váhou politika," zpívá v rozmarném duchu Nohavica.

Závěrečná sloka se pak nese ve smířlivém konstatování, že "(...) život je tanec mezi vejci / život prostě bezva je, horší byl by, kdyby byl bez vajec".

Písnička pobavila i politiky. Zatímco šéf ODS Mirek Topolánek prohlásil, že "Nohavica je jeho oblíbený písničkář", místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach vyslovil přání, aby podobné věci jako bylo vrhání vajec měly recesistický konec. "Mělo by to zůstat jen u písniček," dodal Škromach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám