Hlavní obsah

Na festivalu politické písně Sokolov zvolí největšího papaláše

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival politické písně, známý z dob komunismu, se vrací do Sokolova, spíše jde ale o jeho parodii. Organizátoři si ponechali starý název jako recesi a pozvali mimo jiné i skupiny jako Garage a Plastic People of the Universe, které by funkcionáři z původního normalizačního festivalu těžko "vydýchali". Součástí festivalu bude 20. června i vyhlášení výsledků ankety Český papaláš.

Článek

Festival politické písně v Sokolově je pojat jako Festival proti papalášství, který doprovází i výstava karikatur českých papalášů ve výlohách sokolovských obchodů. Jejich autorem je Pavel Reisenauer, držitel prestižní novinářské ceny Karla Havlíčka Borovského.

Předsálí tamního kina Alfa bude navíc od 16. června hostit výstavu Malík urvi pražské umělecké skupiny Podebal. Jako postavy z filmových hororů se tam vynoří někdejší komunističtí slouhové a udavači v současných rolích manažerů, europoslanců či předsedů stran. Mladíci z Podebalu umocní v Sokolově svou již známou výstavu novou videoprojekcí. Tuto vernisáž pak doplní svým vystoupením Xavier Baumaxa.

Anketa Český papaláš probíhá na stránkách www.politickapisen.cz. Jak Novinkám sdělil  organizátor festivalu Miroslav Balatka, je rozdělena do kategorií Skokan roku, Prasárna roku a Český papaláš. Hlasovat je možno do 19. června. 

Noční můra z dětství

Komunistický festival si pořadatelé pamatují z dětství a jak říkají, přišlo jim zajímavé použít původní zprofanovaný název. Zasadili ho do nového kontextu, protože papalášství jako jev nezaniká. Zdůraznili, že nejsou spojeni s žádnou politickou stranou.

Festival nemá jednotící téma. Vystoupí tam zástupci českého undergroundu jako Tony Ducháček a Garage či Plastic People of the Universe a současně i mladší "nepolitické" skupiny jako Čankišou a Švihadlo. Pestrou směsku doplňuje hip-hop (Západní projev) a nezařaditelná Ester Kočičková s Lubošem Nohavicou.

Festival oficiálně zahájí v pondělí 15. června v kině Alfa básník a ikona českého undergroundu Ivan Magor Jirous a film Plastic People - příběh skupiny, která proti své vůli tvořila dějiny plus koncerty punkerů Friday a Znoucectnost.

Hlavní program festivalu (20. června) je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám