Hlavní obsah

Teskní Eagles přivezli do Prahy sedmdesátá léta

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká skupina Eagles, která je známá po celém světě hlavně hitem Hotel California, vznikla před téměř 40 lety. Přesto v Česku nikdy nehrála. Nejdříve narážela na železnou oponu, pak se dlouho čekalo na turné, protože Eagles do Evropy moc nejezdí. Až 8. června 2009 čeští fandové konečně naživo spatřili Joea Walshe, jak na své kytaře soustruží ono legendární mohutně klenuté romantické über-sólo, které i dnes nechává málokoho chladným.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eagles v Praze

Článek

Pozdě, ale přece. Country-rockoví klasici naservírovali pořádně dlouhý koncert a užívali si to, i když po desáté hodině už možná leckoho napdalo, že tolik chodů najednou člověka zmáhá. Všechny ty balady snad opravdu hrát nemuseli, ale převážná část koncertu byla živá a plná zábavy.

Po zahájení materiálem z novější desky Long Road Out of Eden se Eagles pustili do svých Greatest Hits a na to posluchači čekali. Witchy Woman, Peaceful Easy Feeling či Lyin' Eyes  zahráli a zazpívali velmi precizně, zvuk nebyl příliš nařvaný, a tak vynikly jejich dokonalé vícehlasy. Hit Hotel California si kupodivu nenechali na přídavek, aby své nadšené příznivce napnuli, a odehráli jej proti všem pravidlům showbusinessu po třech úvodních písničkách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eagles v Praze

Následovaly No More Cloudy Days, One Of These Nights, Heartache Tonight, Life In The Fast Lane a mnoho dalších. V přídavku potěšila svižná Také It Easy a velmi příjemným překvapením se stala vynikající blues-rocková skladba Rocky Mountain Way z nedoceněné desky The Smoker You Drink, The Player You Get (1973), kterou vydal Joe Walsh sólově a nepatří do běžného repertoáru Eagles.

Walshovo sólování dodávalo koncertu vůbec největší šťávu. Perfektní teskné blue-grassové vokály jsou sice pěkná věc, ale nebýt jeho řezavé kytary, pohybující se mezi klasickým rockem 70. let a bluesovými slide motivy, show by poněkud usínala.

Kdo si přišel na Eagles zavzpomínat, a takových asi byla většina, odešel nadšen. Ostatní mohli ocenit alespoň krásné řemeslo.

Reklama

Výběr článků

Načítám