Hlavní obsah

Vrací se primář Sova, ctižádostivý Blažej i záludný Cvach

Novinky, Eva Zajíčková, Jaroslav Špulák

Je možné zopakovat úspěch dvacet let starého seriálu? Česká televize natočila pokračování nejslavnějšího domácího seriálu Nemocnice na kraji města. Jestli opravdu oživila legendu, se diváci mohou poprvé přesvědčit v pondělí 20. října.

Článek

 Ve svém devátém seriálu scenárista Jaroslav Dietl přesně vystihl, co diváka udrží u obrazovky. Příběh z prostředí, kde všem o něco jde, ať už je to ušlechtilé či naopak. Složité zápletky, city, rodinné vztahy. Věrohodné dialogy. Postavy napsané jednoduše, ale tak, aby měli herci dost prostoru je oživit.

Sestro, vy dnes nemáte službu?

Nejlepší čeští herci mu lékaře i pacienty tehdy zahráli tak, že si je s nimi diváci ještě dlouho potom pletli. Herečku Andreu Čunderlíkovou (Ina Jáchymová) oslovovali na chodbách nemocnice "sestro". "Vy dnes nemáte službu? zeptal se mě jednou lékař ve výtahu. Myslela jsem, že je to vtip, ale nebyl," vzpomíná herečka na dávné setkání.

Dnes už by Nemocnice diváky takhle nezaskočila, ale to neznamená, že na ni zapomněli. Letošní reprízu sledovala každé pondělí zhruba polovina televizního publika. Jaroslav Dietl zemřel v roce 1985 a dědička autorských práv Magdalena Dietlová dlouho váhala, jestli jeho postavy vůbec může svěřit dalšímu scenáristovi. Udělala to a nový seriál je už na světě.

Všichni tvůrci sice věděli, že napodobovat Dietla by nemělo smysl, ale přesto se scenárista Petr Zikmund (vl. jménem Jan Otčenášek ml.) snažil napsat všechny jeho postavy tak, aby zůstaly samy sebou. "Dodržoval jsem jedno základní pravidlo. Po tak dlouhé době se změní všechno možné, až na jedinou věc, a tou je základní rys charakteru," vysvětlil.

Do nemocnice v Boru se tak vrátily skoro všechny známé tváře: penzionovaný primář Sova (Ladislav Chudík), jeho syn Karel (Ladislav Frej), ctižádostivý doktor Blažej (Josef Abrhám) i záludný Cvach (Josef Vinklář). "Jsme tam vlastně všichni, kdo ještě žijeme," podotkl Josef Abrhám.

Nová nemocnice vyjde i knižně
V úterý 21. října, den po uvedení premiérového dílu Nemocnice na kraji města, vyjde celý její příběh knižně jako televizní román. První náklad je 20 000 kusů. "Je to přepsaný scénář v literární podobě," řekla Právu Jaroslava Jiskrová z vydavatelství Máj, která knihu přivede na pulty ve spolupráci s nakladatelstvím Dokořán. "Dialogy jsou stejné jako v seriálu, místo věcného popisu je to trochu košatější. Čte se to skvěle." Jiskrová už v minulosti vydala dva nenatočené Dietlovy seriály Doktor Marcus a jeho rod a Na počátku bylo slovo. "Původně jsem požádala paní Dietlovou o souhlas k vydání Nemocnice na kraji města. Postupně jsme se dostali k dalším publikacím," uzavřela Jiskrová.

Nových třináct dílů ale vypráví hlavně o nových generacích. Primář Blažej má hned tři děti, z prvního manželství syna (Saša Rašilov) a dceru (Tatiana Vilhelmová) a z druhého se sestrou Inou Jáchymovou ještě syna Jana (Otakar Brousek ml). Tvůrci doufají, že si je diváci oblíbí stejně jako jejich rodiče.

Pokud by dokonce zatoužili po dalším pokračování, iniciátor projektu Borek Severa, český emigrant, který v Německu překládal Dietlův seriál, by se tomu vůbec nebránil. "Je to atraktivní látka, v Německu dokonce Dietlova Nemocnice inspirovala vznik velkého seriálu z nemocničního prostředí, který měl 126 dílů," řekl.

Titulní dvojice (manželé Blažejovi) to sice neodmítla, ale oba herci zůstali zdrženliví: "Už je mi jednapadesát, takže na takové pokračování rozhodně nejsem připravená," řekla Čunderlíková. "Vždyť se na mě podívejte, to bych přece nemohl vydržet," zavtipkoval Abrhám.

Příprava při operacích

Zaplněný sál č. 3 Palace Cinema ve Slovanském domě v Praze na Příkopech zažil ve středu večer premiérové promítání prvního dílu nového pokračování Nemocnice na kraji města po dvaceti letech. Jmenuje se Tajemství.

Ministr kultury Pavel Dostál se před začátkem představení zdravil s tvůrci a opětoval úsměvy přítomných celebrit, které přišly své kolegy podpořit. Na pódiu před plátnem Zuzana Dřízhalová, která v seriálu vystupuje v roli mladé Králové, přivítala tvůrce a herce. Ladislav Chudík, Josef Abrhám, Eliška Balzerová, Andrea Čunderlíková, Josef Vinklář, ti všichni i další jejich kolegové působili velmi nervózně v očekávání, jaké budou bezprostřední reakce.

"Byla to náročná, ale nádherná práce," řekla Čunderlíková a prozradila, že není nachystána na další pokračování v případě úspěchu seriálu.

Magdalena Dietlová Právu řekla: "Chtěla jsem se nejdříve se scénáristou Petrem Zikmundem setkat. Potřebovala jsem vidět muže, který bude mít v ruce Jaroslavův příběh. Na první schůzce jsem byla s jeho představami tak spokojená, že jsem pak už do jeho práce nevstupovala."

"Herci, já i pan kameraman jsme se docházeli dívat na skutečné operace. Bylo to pro nás velice poučné," zmínil se režisér Hynek Bočan. Kdo s kým a o čem.

První díl je kontaktní

Zavádí diváky do reality po dvaceti letech, seznamuje je s novými protagonisty, polopaticky vysvětluje, jak se doba změnila. Hercům přibyly šediny, život je naučil větší agresivitě. Díl začíná smrtí pacienta, shodou okolností otce mladé Králové.

Novými členy lékařského týmu jsou doktoři Machovec, Klobouk a Novosad. Mladý Sova se vrátí z Německa, aby privatizoval nemocnici, jeho otec je spokojený v domově pro seniory, kde provádí u stolu letmá vyšetření spolubydlících.

Kdysi žárlivý saniťák Roman Jáchym je dnes starostou a co čert nechtěl, křupne mu při jedné schůzi v zádech a dostává se na pohotovost k doktoru Blažejovi, jenž žije se sestrou Inou. Doktorka Čeňková, teď už pro všechny Bety, žije sama.

Za hodinku je po všem

Jakmile poslední titulky dopadly pod plátno, následovaly tři vteřiny tázavého ticha. Teprve poté se několik odvážných rozhodlo odměnit premiéru potleskem, nikoli skandovaným, spíše rozpačitým. Bez velkých diskuzí opustili diváci sál.

Ve foyeru ještě herci zapózovali fotografům a pak spolu s ostatními spěchali na nachystaný raut. Rozpačitost a těžkopádnost z prvního dílu se přenesla i tam. Tvůrci potvrdili, že realizace nových třinácti dílů stála 75 miliónů korun. 

Anketa

Bude mít nové pokračování Nemocnice stejný ohlas jako původní Dietlův seriál?
Ano
34,6 %
Ne, nebude tak úspěšné
55,4 %
Bude ještě úspěšnější
10 %
Celkem hlasovalo 298 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám