Hlavní obsah

V Bruselu se otevřelo muzeum surrealisty Reného Magritta

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnému surrealistovi, belgickému umělci Renému Magrittovi (1898–1967) v Bruselu nově patří muzeum. V centru belgické metropole bylo otevřeno v úterý a je v něm největší sbírka děl jednoho z nejvýznamnějších umělců dvacátého století.

Foto: FRANCOIS LENOIR, Reuters

Instalace obrazu Černá magie od Reného Magritta.

Článek

Muzeum se rozprostírá na 2500 metrech čtverečních a v pěti podlažích. Expozice zahrnuje 250 děl a dokumentuje všechna Magrittova tvůrčí i životní období. Stěžejní část kolekce tvoří obrazy a archivní materiály, dále kresby, plastiky, plakáty i krátké filmy, které natočil. Nechybí portréty jeho životní lásky Georgette ani slavná plátna z pozdního cyklu Říše světla, obrazy Šeherezáda nebo Tajný hráč či kresby dýmky. Magritte byl hlavním představitelem surrealistického proudu, stýkal se se Salvadorem Dalím a Andrém Bretonem.

Základem kolekce jsou díla a dokumenty, které získalo Muzeum moderního umění v Bruselu jako dědictví po umělcově vdově Georgette a ze sbírky rodinné přítelkyně Irene Hamoir-Scutenaireové. Další obrazy byly zakoupeny ze soukromých sbírek nebo darovány. Kurátorka výstavy Virginie Devillezová uvedla, že očekávají stovky tisíc návštěvníků ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám