Hlavní obsah

V Divadle pod Palmovkou baví diváky Cooneyho nájemníci

Právo, Jiří P. Kříž

Michael Cooney je mistrem moderní frašky. Nezapře geny ještě slavnějšího otce – Raye, jehož 1 + 1 = 3, volné pokračování 3 + 3 = 5, ale i Prachy? Prachy! nebo Dvouplošník v hotelu Westminster baví svět. Michaela proslavili zatím jen Nájemníci pana Swana.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Miroslava Pleštilová (Sally Chessingtonová), Radek Zima (nájemník Norman Bassett), Jan Teplý (Eric Swan).

Článek

V Británii byli Nájemníci v roce 1996 prohlášeni komedií roku, u nás je s úspěchem nasadili v Českém Těšíně a od dubna slaví stejný úspěch jako kdekoli jinde takřka po celé Evropě také v Divadle pod Palmovkou.

Úřad hojné štědrosti

Ztřeštěná komedie, crazy, nejpřesnější je ale přece jen přístav zvaný fraška. Kotviště rozbouřené. Pro kritiky žánr pokleslý. Na akademii se s ní kandrdasové seznamují jen okrajově. A tak se nedivme: kvapíkové tempo zvládají herci někdy „u konce s dechem“.

A to téma! Pan Swan chytře prohlédl štědrost britského sociálního systému. Může si dovolit žít na vysoké noze, protože dokonale využívá podpor v nezaměstnanosti: porodné, pohřebné, příspěvky na pomoc v nemoci, přistěhování, odstěhování, vystěhování, bolestné, citovou újmu, ovdovění, na školní mléko, vzpomínkové, útěšné...

Pan Swan systém dokonale pozná, využije, zneužije, a když už se schyluje ke katastrofě – převleky a záměny za narozené, nemocné, zemřelé atd. jsou stále zběsilejší – aby se jeho přičiněním úřad pod jednou střechou zcela nezesměšnil, nezhroutil a nerozsypal, „za zásluhy“ je mu nabídnuto místo vrchního kontrolora.

Chechtat se budete pěkně vystřižené figurce Jana Konečného (funebrák Forbright), Zuzaně Slavíkové (úřednice Cowperová), vždy připravené hodit nejslabšímu padáka, nebo Miroslavě Pleštilové (pracovnice v oboru útěšného Chessingtonová). Určitě i Janu Teplému v titulní postavě, Filipu Rajmontovi v roli kontrolora Jenkinse, Barboře Valentové (paní Swanová), Radkovi Zimovi, Ivo Kubečkovi, Evě Kodešové a Rostislavu Čtvrtlíkovi.

Palmovka baví Prahu

Nájemníci pana Swana se pod Palmovkou hrají už dva měsíce. Asi by jim prospěla praxe, která se u nás uplatňuje jen v soukromých produkcích stále horších muzikálů, tam je jakýkoli systém házením hrachu na stěnu, a v pozitivním otisku v brněnském Městském divadle nebo v Karlíně: hrát titul v sériích, aby se stačily usadit gagy a situace.

Hrát frašku jednou nebo třikrát do měsíce nutně znamená tápání v tempu. Většina herců je jím v jinak pohodové režii plzeňského Moliera Antonína Procházky zaskočena, zahlcena, někdy i poražena.

Sžíravému humoru celku to naštěstí ubližuje jen nepodstatně. Nájemnici pana Swana diváky chtivé pobavení určitě nezklamou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám