Hlavní obsah

Ozzy Osbourne se soudí o Black Sabbath s kytaristou Tonym Iommim

Novinky, Stanislav Dvořák

Špatné vztahy zpěváka a ex-frontmana Black Sabbath Ozzyho Osbourna s bývalým kolegou vyvrcholily tím, že Osbourne zažaloval kytaristu Tonyho Iommiho a chce vysoudit název jejich skupiny. Otázku, komu patří Black Sabbath, bude muset řešit americký soud.

Článek

Šedesátiletý rockový veterán Ozzy Osbourne už s Iommim dávno nespolupracuje a oba vystupují samostatně. Název Black Sabbath používá jen Iommi, autor kultovních kytarových riffů Iron Man či Paranoid, které ovlivnily několik generací muzikantů na celém světě.

Osbourne chce dokázat, že cenná obchodní značka Black Sabbath patří i ostatním členům skupiny a navíc chce po Iommim zpětně i ušlé zisky. Kytarista si totiž značku v USA  zaregistroval jen na sebe a od roku 2000 na tom vydělává. Situace je o to trapnější, že spojení Black Sabbath ani nevymyslel. Za název písničky Black Sabbath a posléze i název skupiny je zodpovědný basista Geezer Butler.

Chtěli společnou desku, skončili u soudu

Osbourne vydal tiskové prohlášení, v němž se snaží hrabivého kolegu přesvědčit, aby práva na název skupiny a z toho plynoucí zisky spravedlivě rozdělil mezi všechny čtyři zakladatele Black Sabbath.

"Tony, je mi líto, že se to muselo dostat tak daleko a musím proti tobě vznést tuto žalobu," citovala Osbourna BBC. 

"My všichni jsme pracovali příliš dlouho na to, abychom tě nechali prodávat zboží založené na našich obličejích, starých obalech desek Black Sabbath a logu skupiny a přitom nám ještě říkat, že vlastníš autorská práva," uvedl zpěvák.

Iommi tvrdí, že Osbourne se vzdal práv na Black Sabbath v roce 1980. Osbournův právník ale namítá, že i kdyby to jeho klient v roce 1980 udělal, stejně hrál důležitou roli v úspěších skupiny i po jejím obnovení v roce 1997.

Ozzy si ještě v roce 2007 pochvaloval, že má s Tonym Iommim výborné vztahy. "Napravili jsme ty chyby, které se mezi námi staly, a teď bych chtěl udělat opravdu pořádné album Black Sabbath," chvástal se před médii.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám