Hlavní obsah

Syn Franka Zappy Dweezil bude hrát v pražském Divadle Archa

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí 1. června vystoupí kytarista Dweezil Zappa v pražské Arše s projektem Zappa Plays Zappa. Se svou kapelou, s níž letos získal cenu Grammy za odehrání instrumentální skladby Peaches En Regalia, bude prezentovat geniální hudbu svého otce Franka Zappy.

Článek

„Nacházím hodně inspirace v hudbě svého otce. Strávil jsem mnoho hodin zkoušením a odhalováním tajemství, která se skrývají ve skladbách, jež složil na papíře i spontánně při hraní na kytaru. Neustále nacházím něco, co mě udiví a překvapí. Nevím, jak udělal to, co udělal, ale jsem vděčný, že to udělal,“ skromě přiznal jeho syn.

Kromě něj s projektem přijedou mladí, ale brilantní hudebníci - Scheila Gonzalez (saxofon, flétna, klávesy, zpěv), Pete Griffin (baskytara), Billy Hulting (marimba, perkuse), Jamie Kime (kytara) a Joe Travers (bubny, zpěv) a zpěvák Ben Thomas. Na programu by měly být i nově nastudované skladby, které v Praze na posledním koncertě, kdy debutoval s projektem Zappa Plays Zappa, v roce 2006 nezazněly.

„Abych mohl hrát otcovu hudbu správně, bylo nutné, abych pořádně rozuměl jejím základům, což znamenalo hodně studia a zkoušení,“ osvětlil Dweezil. Své nově získané hudební schopnosti zhodnotil nejen na turné Zappa Plays Zappa, ale i na první studiové desce po šesti letech Go With What You Know, které vyšlo právě v roce 2006.

Album obsahovalo i klasickou instrumentální skladbu Franka Zappy Peaches En Regalia, která byla letos oceněna Grammy. „Při zkoušení jsem hrál společně s Frankovým kytarovým sólem z původního alba Hot Rats. Tuto desku věnoval mně, protože na ní pracoval v době, kdy jsem se narodil,“ doplňuje Dweezil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám