Hlavní obsah

Mrtvá těla budou zase provokovat, tentokrát v Brně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, co si před časem užila Praha, pozná i Brno. Kontroverzní výstava mrtvých lidských těl pod názvem Bodies Revealed bude zahájena 2. června v brněnské Olympii.

Článek

Výstavu vypreparovaných a zakonzervovaných těl a orgánů už viděly milióny lidí po celém světě.

“Vzdělávací dopad této výstavy je nezměrný,” řekl podle pořadatelů Dr. Roy Glover,

emeritní profesor anatomie a buněčné biologie Univerzity v Michiganu a hlavní odborný ředitel výstavy Bodies Revealed. “Po staletí studovala odborná lékařská komunita fungování orgánů na reálných tělech a teď má tuto možnost i široká veřejnost. ”

Výstava provede návštěvníky galeriemi s podrobnými pohledy na kosterní, svalový, reprodukční, respirační systém a ostatní tělesné orgány. Spousta exponátů je vypreparována z těl v atletických pozicích, aby si diváci mohli prohlédnout, jak orgány fungují v běžném každodenním životě.

Podívejte se, co způsobí bůček a cigarety

"Navíc je ilustrováno i poškození lidských orgánů způsobované přejídáním a nedostatkem cvičení. Zdravé plíce jsou umístěny vedle zčernalých plic kuřáka, což je srovnání, které překonává všechny podobné ilustrace v knížkách. Výstava mění pohled, kterým se lidé dívají na své tělo," uvedl mluvčí Live Nation Petr Novák.

Tělesné orgány na výstavě jsou konzervovány revoluční technikou nazvanou polymerová konzervace. Během tohoto procesu jsou lidské tkáně napuštěny tekutou silikonovou hmotou, která je později impregnována a ztvrdne. Výsledkem je pogumovaný orgán konzervovaný až na úroveň buněk.

Praha už to zažila

Velmi podobná výstava mrtvých těl byla už v roce 2007 k vidění v pražské Lucerně. Řada lidí nad ní v médiích vyjádřila znechucení, ale zákony nebyly porušeny.

Pražský magistrát upozornil na výstavu policii, ale ta dospěla k závěru, že se organizátoři nedopustili přestupku ani trestného činu. Podle policistů se nejedná o lidské pozůstatky, nýbrž o výstavní exponáty.

Proti expozici vystoupil třeba kněz Tomáš Halík a Česká anatomická společnost. Její uzavření požadoval místopředseda zdravotnického výboru Sněmovny Boris Šťastný (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám