Hlavní obsah

Křehká dívka, která má melodii místo jména

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američance Melody Gardotové je teprve 25 let, ale podle její desky My One and Only Thrill byste možná usoudili, že má za sebou spíše 25 let profesionálního zpívání. Novináři při rozhovorech s ní žasnou nad tím, že začínající zpěvačka i při mluvení vyzařuje zkušenost, která vůbec neodpovídá jejímu věku.

Článek

V médiích se často objevuje příběh o tom, jak Melody jela v devatenácti na kole a auto ji srazilo a zranilo tak hrozně, že ztratila řeč a skončila na vozíku. Dodnes může chodit jen s hůlkou. Mohl by to být jen dojemný bulvární PR příběh, kdyby to ale nemělo zásadní vliv na její tvorbu. Díky muzikoterapii po nehodě se rozhodla k hudební kariéře a v její hudbě je skutečně cítit vědomí neustálé přítomnosti smrti.

Melody se inspiruje ve starém jazzu, blues, spirituálu, folku a částečně i v klasické hudbě. Mezi své lásky řadí George Gerswina, Django Reihardadta, Milese Davise, Johna Lee Hookera, Lauryn Hillovou, ale také Chopina a Debussyho.

Čarodějka ze země Oz

Všechny písně na My One and Only Thrill znějí velmi intimně, a to i když se k tiše šustící jazzové rytmice přidá větší orchestr. Samotný zpěv je úžasně hypnotický a variabilní. Melody své zastřené broukání občas prořízne dlouhým vyšším čistým tónem a opět se ponoří do tmavých vod perfektně frázovaného blues.

Většinu původních, velmi dobře napsaných melodií, doplňuje také Brazílií nakažená předělávka slavné písně Over the Rainbow, která zazněla ve filmu Čaroděj ze země Oz. Verze Melody je ovšem zábavnější než ta od Judy Garlandové. Jinak na desce vyniká také singl Who Will Comfort Me ve stylu spirituálu.

Skoro se nechce věřit, že My One and Only Thrill je teprve druhá oficiální deska mladé interpretky po Worrisome Heart (Verve, 2008). Zahraniční časopisy a servery jako Mojo Magazine v recenzích nešetřily hvězdičkami a kdyby Novinky hvězdičkovaly, čtyři z pěti by Melody jistě neminuly.

Melody Gardot: My One and Only Thrill, Universal 2009

Reklama

Výběr článků

Načítám