Hlavní obsah

Apocalyptica protestuje proti Národní straně, která zneužila jejich píseň

Novinky, Stanislav Dvořák

Slavná finská skupina Apocalyptica se v pondělí ohradila proti praktikám českých nacionalistů. Národní strana totiž v předvolebním klipu zneužila jejich hudbu. Vydavatel Apocalypticy, firma Universal Music, bude Národní stranu žalovat.

Článek

Apocalyptica v tiskové zprávě vydané v angličtině uvedla, že podporuje menšiny, lidská práva a má úctu ke všem lidským bytostem bez ohledu na barvu, etnický původ nebo náboženské vyznání. Také se přihlásila k ideji Evropské unie.

Dále členové skupiny uvedli, že Národní straně nikdy nedovolili užít žádnou svou hudbu a nikdy o to ani nebyli požádáni. Kromě toho, že se tím cítí uraženi, Národní strana také užitím písně Path porušila zákon. Nadnárodní hudební gigant Universal teď bude nacionalisty žalovat.

Pod vyjádření se podepsali členové skupiny Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Perttu Kivilaakso a Mikko Siren.

Od Sibelia k metalu

Apocalyptica vznikla v 90. letech na Sibeliově Akademii v Helsinkách. Postupně zkoušela předělávat metalové skladby pro klasické nástroje a po úspěších u klubového publika vydali v roce 1996 první CD s coververzemi skupiny Metallica nazvané Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos. Stalo se překvapivým světovým hitem mezi příznivci metalu i klasické hudby.

Skupina dále vydala alba Inquisition Symphony a Cullt. Po roce 2000 už je coververze přestávají bavit a zkoušejí i vlastní tvorbu. Vydávají CD Reflections a naposledy Worlds Collide. Nová studiová deska Apocalyptiky se očekává v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám