Hlavní obsah

Komiksový remake Conana působí plastičtěji

Právo, Jan Rychetský

Legenda jednoho z nejznámějších komiksových hrdinů barbara Conana donutila současnou generaci tvůrců k pokračování. Scenárista Kurt Busiek vytvořil na základě původní povídky Dcera pána mrazu novou ságu. „Divošství je přirozeným stavem lidstva. Civilizace je nepřirozená,“ napsal Robert Ervin Howard.

Článek

Od roku 1932, kdy americký spisovatel Howard stvořil bojovníka Conana, uběhla pěkná řádka let. Poselství divocha s rytířskými manýrami ale stále žije. K příběhům se v roce 2004 vrátil scénárista Kurt Busiek a stvořil novou sérii.

Použil některé segmenty z Howardových povídek, na něž narouboval svůj příběh nazvaný Conan: Dcera pána mrazu a další povídky. V něm se Conan vypraví do magické říše Hyperborea, kde pozná, že bájný ráj byl vytvořen z duší a z krve nevinných obětí. Dostane se z hřbitova v rokli pod městem nesmrtelných a pomstí se zrádcům.  

Obrázků se ujal Dave Stewart

Výtvarnou realizaci nové ságy si vydobyl mladý malíř Cary Nord. Na třech stranách, na nichž Conan bojuje s obří gorilou, dokázal, že je mu Conanův obraz vlastní, a vyhrál tak v soutěži před jinými kreslíři. Nicméně do konečné podoby stále něco chybělo. Obrázků se ujal specialista na barvy Dave Stewart. Zvolil nový styl vybarvování přímo v počítači, bez vytahování obrysů tuší. A zvolil dobře. Výsledkem je větší plastičnost komiksu.

Kurt Busiek, Cary Nord: Conan: Dcera pána mrazu a další povídky

Comics Centrum, přeložil Jan Kantůrek, 349 Kč

Srovnání se staršími příběhy Conana by dopadlo asi jako porovnání prvních kreslených filmů s dnešními, počítačovou animací vypiplanými filmy. Nicméně jedna výtka nakonec. Ztvárnění Conana na titulní straně bohužel skoro popírá vše výše uvedené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám