Hlavní obsah

David Koller vystoupil po dvouleté pauze v Praze

Po dvouleté přestávce vystoupil ve čtvrtek na svém samostatném koncertu v Praze bubeník, zpěvák a skladatel David Koller a jeho Band. V industriálním sále MeetFactory nabídl průřez celou svou dosavadní kariérou. Zazněly skladby Lucie, Kollerbandu i z Kollerových sólových alb. Jako host zahrála kapela Nil s energickou zpěvačkou Hanou Kosnovskou.

David Koller vystoupil po dvouleté pauze v PrazeVideo: ČTK

 
Článek

"Těším se, po dvou letech do Prahy, a navíc, v továrně budu vlastně doma," uvedl před koncertem Koller, který je spolu s režisérkou Alicí Nellis a výtvarníkem Davidem Černým členem správní rady MeetFactory založené před osmi lety.

Několik stovek diváků v zaplněném sále, mezi kterými byli i známí hudebníci Oskar Petr, Michal Šenbauer či Petr Hošek, bylo svědky zhruba devadesátiminutového koncertu, během kterého zazněly novější Kollerovy hity jako Nic není nastálo, vděční diváci aplaudovali i starším písním Amerika, Černí andělé nebo Šrouby do hlavy. Skladbu Chci zas v tobě spát z Kollerova prvního sólového alba z roku 1993 fanoušci téměř celou odzpívali s ním.

Za bicími seděl minimálně

Kollera na koncertu doprovázela kapela ve složení Tomáš Marek (bicí, perkuse), bývalý člen Lucie Marek Minárik (basa), Michal Pelant ze souborů Chameleon a Tygr Gang (kytara, zpěv) a Michal Nejtek z orchestru Agon (klávesy). Jako speciální host vystoupil kytarista Tomáš Vartecký.

Přestože je Koller známý především jako bubeník, za bicími seděl minimálně. Vedle zpěvu hrál civilně působící hudebník i na kytaru a foukací harmoniku. Nový soubor je již druhou Kollerovou doprovodnou kapelou, kterou využil i na nahrávání svých sólových projektů. Předchozím takovým souborem byl Kollerband, v jehož případě Koller oznámil "dočasné" přerušení činnosti. Kollerband vznikl v roce 1993 a nahrál s Kollerem jeho první sólové album. Následující dvojalbum kapele vyšlo o 11 let později.

Jméno Davida Kollera, někdejšího bubeníka Jasné páky i řady dalších kapel, bylo od druhé poloviny 80. let spojeno zejména se skupinou Lucie. Jednu z nejpopulárnějších domácích kapel Koller opustil před šesti lety. Lucie od té doby nevystupuje; Kollerovi někdejší kolegové z této kapely Robert Kodym a P.B.Ch. vydávají desky pod hlavičkou vlastního projektu Wanastovi vjecy.

Reklama

Související témata:

Související články

Per Gessle: Roxette stále mají budoucnost

Zpěvák a kytarista Per Gessle vystoupí ve čtvrtek v pražské Lucerně. V jeho nové koncertní kapele působí i tři hudebníci z Roxette - klávesista Clarence...

Výběr článků

Načítám