Hlavní obsah

Moravský Krumlov žádá Prahu o prodloužení zápůjčky Slovanské epopeje

Moravský Krumlov (Znojemsko)

Moravský Krumlov žádá Prahu o prodloužení zápůjčky Slovanské epopeje, slavného díla malíře Alfonse Muchy (1860 - 1939), o další rok, uvedl krumlovský starosta Jaroslav Mokrý. Předpokládá, že hlavní město žádosti vyhoví. Pražský radní Milan Richter ale odmítá prodloužení smlouvy do konce roku 2010, jak prý požaduje moravskokrumlovská radnice.

Článek

Kratší zápůjčku pražský radní Milan Richter nevyloučil, záleží podle něj na jednání rady hlavního města. Po Moravském Krumlovu také požaduje informace o zajištění pronájmu krumlovského zámku.

Epopej tvoří 20 obřích pláten s výjevy ze slovanské historie. Mucha ji sice věnoval Praze, dílo je ale 45 let vystaveno v Rytířském sále krumlovského zámku.

"Podle mých informací Moravský Krumlov žádá o prodloužení výpůjčky do konce roku 2010. To je z mého pohledu nereálné," řekl Richter. "Mojí snahou je dostat epopej do Prahy," dodal radní. Po moravskokrumlovské radnici chce informace, zda má zajištěn pronájem zámku, kde je epopej vystavena. "Délka prodloužení smlouvy záleží na jednáních rady, ale také na jednání s (vnukem malíře) Johnem Muchou," zdůraznil Richter.

Praha si letos chtěla Muchovo dílo převzít

Praha dříve prodlužovala smlouvu o zápůjčce Krumlovu na jeden rok. Letos se situace změnila. Současná zápůjční smlouva vyprší již 30. června. Je kratší, protože hlavní město si chtělo dílo převzít. Nemá jej ale kde vystavit, proto Mokrý předpokládá, že dílo zůstane umístěno v Moravském Krumlově ještě nejméně rok.

"Pokud víme, vedení Galerie města Prahy je tomuto kroku nakloněno," uvedl starosta. Vedení radnice podle něj plně respektuje, že je slavné dílo majetkem hlavního města, usiluje ale o to, aby Slovanská epopej zůstala v Krumlově.

Praha nemá pro dílo výstavní prostory. Mucha mu jej sice věnoval, ale pod podmínkou, že pro obrazy vybuduje expozici. Dosud se tak nestalo. Praha chtěla epopej umístit na tamním výstavišti. Problémy nastaly poté, co vyhořel Průmyslový palác.

Praha nyní o problému jedná s malířovým vnukem Johnem. Richter se s ním sešel minulý týden, další jednání plánuje v nejbližších týdnech. "Projednali jsme možnosti, kam by mohla být epopej umístěna. Dohodli jsme se, že to zatím zůstane interní. Ale není to nic překvapujícího," řekl Richter.

Moravský Krumlov vedl v uplynulých měsících spory nejen s Prahou o umístění obrazů, ale také se společností Incheba. Firma má pronajato pražské výstaviště a zároveň ji patří krumlovský zámek, v němž je dílo umístěno. Incheba před časem nájemní smlouvu na tamní Rytířský sál vypověděla. Situace se ale uklidnila a nyní jej má opět město pronajatý na neurčito.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha může přijít o Muchovu epopej

Pokud se pražský magistrát během několika týdnů nerozhodne pro výstavbu nového pavilónu na pražském Výstavišti, hrozí mu, že přijde o Slovanskou epopej Alfonse...

Slovanská epopej nemá Prahu jistou

Muchova Slovanská epopej by se měla dočasně přestěhovat z Moravského Krumlova do Křižíkova pavilonu holešovického výstaviště. Tento záměr v úterý schválila...

Výběr článků

Načítám