Hlavní obsah

Němci chystají obří výstavu Surrealismus: Praha–Paříž

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V německém Ludwigshafenu se chystá rozsáhlá výstava Surrealismus: Praha–Paříž, která vůbec poprvé nabídne možnost vzájemného srovnání děl českých tvůrců s jejich uměleckými přáteli z Paříže z Bretonova okruhu.

Článek

Diváci uvidí na tři sta exponátů a půjde o konfrontaci Dalího a Toyena, Ernsta a Teigeho, Magritta a Štyrského.

„Co do počtu obrazů a objektů to bude půl na půl, navíc součástí naší akce bude i výstava o surrealistické fotografii, kde se vedle sebe představí Man Ray a Štyrský, Dora Maarová a Emila Medková,“ řekl Právu Reinhard Spieler, ředitel Wilhelm-Hack-Museum.

Do Česka se výstava nedostane

To pořádá tuto velkolepou přehlídku od 14. listopadu. Akce potrvá v Ludwigshafenu celé tři měsíce. Organizátoři mají k dispozici 1,3 miliónu eur, tj. 33 miliónů korun, a jednali i o možné repríze výstavy v Praze, ale nenašli na české straně partnera.

„Nicméně na koncepci spolupracujeme alespoň s českými odborníky Karlem Srpem a Lenkou Bydžovskou, kteří z českých státních i soukromých sbírek udělali výběr toho nejlepšího,“ dodal Spieler.

Právě teď německý ředitel shání majitele obrazu Spící od malířky Toyen. Dílo, které neznámý kupec vydražil v březnu v Praze za 20 miliónů Kč, by mělo být symbolem unikátní výstavy surrealismu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám