Hlavní obsah

Drsný i něžný hlas Buju Bantona

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na festivale Reggae Ethnic Session Meets RealBeat v Žizníkově u České Lípy (26. až 28. června) vystoupí jedna z aktuálních jamajských hvězd Buju Banton. Interpret, který prodal milióny desek a v Americe a v Karibiku je velkou hvězdou, se v našich končinách moc neobjevuje.

Článek

Buju Banton symbolizuje Jamajku devadesátých let. Spojuje melodické reggae, dancehall a R & B. Jako zpěvák osciluje mezi tvrďáckým rapem a starým něžným reggae, jak ho známe z desek natočených během šesté a sedmé dekády 20. století.

"Přes drsné konkurenční podmínky tamního dancehallu se dokázal prosadit a navíc přinést spoustu originality. Jeho projev je drsný, ale zároveň melodický a plný poselství, přesahující měřítka pouhé zábavy. Jeho široké stylové pojetí sofistikovaná lyrika oslovují posluchače nehledě na rasové, kulturní i sociální zázemí," myslí si český expert na reggae Lukáš Kolíbal.

Buju Banton se narodil 15. července 1973 jako nejmladší z patnácti dětí pouliční prodavačky v Kingstonu na Jamajce. Díky ní mu v žilách koluje krev Maroonů, Afričanů, kteří se osvobodili z otroctví a utekli do hor.

"Přezdívka Buju pochází z jeho dětství a v maroonském dialektu znamená plod chlebovníku. Banton označuje originálního lyrika a Buju jej má ve svém jménu na počest svého učitele Burro Bantona, který je sám velmi populárním představitelem drsného pěveckého stylu," doplnil Kolíbal.

Hudba ho pohltila už ve dvanácti letech. "Být v tančírně v tak mladém věku, vidět lidi s mikrofony a poslouchat hudbu. To byl nejmystičtější pocit, s jakým jsem se do té doby setkal. Když jsem pak měl poprvé možnost napsat písničku, měl jsem pocit, že mi praskne hlava a hned jsem věděl, že už pro mě není návratu," řekl kdysi.

Spolupráce s Rancid

V osmdesátých letech vydal jen pár menších singlů, průlomem byla roku 1991 deska Mr. Mention. Ta mu vynesla slávu na Jamajce a dokonce i v USA. Následovala Voice of Jamaica a Bujuovy chytré texty (mimo jiné o AIDS) změnily image dancehallové hudby, která trochu připomíná hip-hop a také její interpreti mají špatnou pověst primitivních gangsterů.

Velký úspěch měla i deska Til shiloh (1995), na níž se Buju svěřil světu, že nalezl víru (rastafariánství) a ukázal se jako moudřejší "hodný" hoch. Později vydal např. Inna Heights a hostoval na nahrávce známé skupiny Rancid. Nejnovější je jeho album Friends for Life (2003).

Reklama

Výběr článků

Načítám