Hlavní obsah

Eurosong vyhrál norský zpěvák Rybak

Novinky, Stanislav Dvořák

V sobotu se v Moskvě odehrálo finále 54. ročníku televizní soutěže Eurosong. Nejvíce hlasů dostal reprezentant Norska, zpěvák Alexander Rybak, druhé místo obsadila Yohanna z Islandu a třetí Aysel a Arash z Ázerbajdžánu. Češi se do finále nedostali.

Článek

Rusko v soutěži poněkud překvapivě reprezentovala Ukrajinka, zpěvačka Anastázia Prichodková, která předvedla celkem ucházející dojemnou písničku. Vítězství však svým východním sousedům nepřinesla, což Rusy muselo zklamat, protože Eurosong podle všech zpráv berou jako otázku národní cti, zatímco na západě Evropy je celý spektákl brán spíše jako legrace.

Živější a zábavnější než Prichodková byla ovšem Nelly Ciobanu, divoká zpěvačka z Moldavska. Ke slušnějším vystoupením patřila v rámci možností večera i píseň izraelské dvojice Noa a Mira Awad, zástupkyně Islandu Yohanny, Francouzky Patricie Kaasové nebo estonských Rändajad. Stydět se nemusela ani Britka Jade Ewenová s písní od Andrew L. Webbera nebo litevský zpěvák s místní verzí R & B a slušivým kloboučkem.

K nejrozporuplnějším se řadí zástupkyně Švédska Malena Ernmanová, která předvedla klasickou ukázku plýtvání dobrým hlasem na podprůměrné až slabomyslné taneční skladby.

Finále se účastnilo celkem pětadvacet interpretů, mimo jiné i z Albánie, Bosny a Hercegoviny, Rumunska, Španělska, Německa, Malty a dokonce až z Ázerbajdžánu. Čeští Gipsy.cz se neprobojovali přes semifinále. 

Reklama

Výběr článků

Načítám