Hlavní obsah

V Německu nalezena nejstarší soška světa, je jí 40 000 let

Novinky, Stanislav Dvořák

Němečtí vědci z univerzity Tübingen ohlásili na svých internetových stránkách senzační objev sošky ženy, která může být až 40 000 let stará. Známá Věstonická Venuše by vedle ní vypadala jako mladice, protože je jí "pouhých" 25 000 let.

Článek

Soška ženy s obrovskými prsy je vyrobena z mamutího klu a vědci ji našli už loni v jeskyni Hohle-Fels u malého městečka Schelklingen v jihozápadním Německu.

Archeologům z týmu profesora Nicholase Conarda se podařilo najít při kopání v jeskyni šest kousků opracované slonoviny, které do sebe při přiložení dobře zapadaly. Figurka ležela asi tři metry pod dnešní úrovní jeskyně a cca 20 metrů od vchodu. Nová Venuše se zachovala poměrně dobře, jen chybí hlava a levá paže. Vysoká je asi šest centimetrů.

Ležela pod červenohnědou vrstvou sedimentu na místě, kde archeologové nalezli celou řadu dalších zajímavostí, šlo například o zbytky z výroby kamenných artefaktů, opracované kosti, opálené kosti, slonovinu a spoustu kostí koní, sobů, medvědů a mamutů. Radiouhlíkovou metodou vědci určili, že předměty pocházejí z doby před asi 31 až 40 tisíci lety. Vzhledem k vrstvám nad soškou si myslí, že Venuše bude stará spíše 40 tisíc let.

Autor se soustředil na pohlavní znaky figurky

Ačkoliv se v okolí nalezlo už hodně známek opracovávání slonoviny, je tento nález úplně prvním důkazem, že se tam dělaly figurky už v období začátku kultury aurignacien (léta 41 000 až 29 000 př.n.l.), která se jmenuje podle francouzského naleziště Aurignac. Vědci se domnívají, že figurku někdo nosil jako přívěšek.

Venuše má řadu propracovaných detailů. Na její ruce se autor snažil naznačit i prsty a na břiše vyryl několik linií zasahujících až na záda, snad šlo o náznak oblečení. Linky vznikly opakovaným rytím pomocí kamenného předmětu.

Archeologové upozornili také na mimořádně pečlivě propracované genitálie gigantických rozměrů. Rýha mezi nohami je hluboká a táhne se odzadu až po břicho. Samotné nohy jsou krátké a tlusté. Není pochyb o tom, že tvůrce sošky chtěl úmyslně zvýraznit pohlavní znaky.

Reklama

Výběr článků

Načítám