Hlavní obsah

Lákadly výstavy o Janu Nepomuckém je část Svatovítského pokladu i nově nalezený obraz

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přípravy unikátní výstavy o svatém Janu Nepomuckém, kterou v pátek zahájí Muzeum Karlova mostu na Křižovnickém náměstí, jsou v plném proudu. Na místě jsou už nyní i všechny nejvzácnější exponáty.

Foto: Právo

Část Svatovítského pokladu

Článek

„Z hlediska finančního je určitě nejvzácnější část Svatovítského pokladu, která se vystavuje jen při zvláštních příležitostech. Jde o šest stříbrných kartuší s nepomuckými výjevy, které darovala císařská rodina ke hrobu svatého Jana Nepomuckého v chrámu svatého Víta,“ řekl Právu kurátor výstavy Miroslav Kindl.

Cena tohoto jediného exponátu je podle informací Práva stanovena asi na 350 000 eur, na výstavě se ale objeví desítky dalších zajímavých děl v celkové hodnotě asi 55 miliónů korun.

„Co se týče umělecké hodnoty je zcela jistě největší raritou nedávno objevený obraz Františka Karla Palka ze šedesátých let osmnáctého století, který dosud nebyl veřejnosti představen, nebo odborné veřejnosti málo známý obraz Jana Jiřího Heinsche, který je jedním z vrcholů jeho tvorby,“ poznamenal Kindl.

Barokní slavnost na hladině Vltavy

Muzeum, které na výstavě nazvané Svatý na mostě spolupracuje i s Rytířským řádem Křižovníků s červenou hvězdou, představí například i originály soch Jana Brokofa, výjimečný ikonografický motiv pak představuje i socha svatého Jana na trakaři, kterou zřejmě vytvořil chebský sochař Johann Carl Stilp. Výstava se zabývá i lidovou úctou ke svatému Janu Nepomuckému, v této části expozice je asi nejzajímavější obraz Antonína Dvořáka Z týdne svatojánského z roku 1854.

Veřejnosti se brány expozice otevřou už zítra po velkolepé vodní barokní slavnosti Musica Navalis, která začne od 21.00 přímo pod Karlovým mostem na vltavské hladině. Poté bude výstava až do druhé hodiny ranní zdarma přístupná všem zájemcům. V sobotu bude zahájena oficiálně v deset hodin dopoledne, během dne pak bude v prostorách muzea několik přednášek na téma světoznámého světce. Po celou neděli pak mohou zájemci vyuužít možnosti komentovaných prohlídek celé expozice.

Výstava potrvá až do konce srpna a přístupná bude denně od desáté do dvacáté hodiny, za vstup zaplatí dospělí 150 korun, děti, důchodci a studenti pak 70 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám