Hlavní obsah

Populární Čechomor opěvuje tajemné hrady a proniká i do USA a do Číny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové CD Čechomoru inspirované hrady a legendami kolem nich se v těchto dnech připravuje k vydání. Jedná se o součást série alb, na nichž známí herci čtou pověsti a Čechomor je doplňuje písničkami. Zároveň skupina připravuje velkolepé turné po Asii a Americe.

Článek

V roce 2008 již vyšly pověsti hradů moravských v interpretaci Miroslava Vladyky, nyní jsou na pořadu hrady české, čtené Bárou Hrzánovou a na podzim letošního roku vyjdou Pověsti slezských hradů a zámků.

"Strašidelné příběhy a legendy inspirovaly kapelu Čechomor (autorsky pak Karla Holase a Františka Černého) ke spojení lidové písně s místní slovesnou tradicí. Vzniká tak jedinečná symbióza písní a autentických tajemných dějů," řekl Vladan Drvota ze Supraphonu.

V květnu skupina zahájí české turné (11. května v Liberci), a pak vyjede i do Mongolska a Číny (15. 5.–27.5. 2009), kde odehraje několik koncertů v Ulánbátaru a Pekingu. Následně jede do Ameriky, kde vystupuje v Torontu, Chicagu, Washingtonu a New Yorku. V červenci a srpnu skupina zahraje v rámci Festivalu České Hrady.

Čechomor

Čechomor vznikl v roce 1988. Na konci roku 1990 skupina vydala své první album Dověcnosti, které obsahovalo lidové písně z Čech a Moravy. Specializovala se na ty, které nebyly notoricky známé. Po natočení Dověcností, kde hrál jako host na trubku Radek Pobořil (dnes stálý člen Čechomoru), vystupovala kapela po celé Evropě. Po odchodu Jiřího Hodiny hostoval se skupinou houslista Jan Hrubý. V roce 1994 začal Čechomor přecházet od  akustického zvuku k elektrickému a dostal tak podobu, jakou známe dnes. V té době přichází i houslista Karel Holas. V roce 1996 vyšlo druhé album Mezi horami. V roce 2000 vychází třetí CD Čechomor a skupina se pomalu stává jednou z nejslavnějších v ČR, vystupuje jako headliner na festivalech a hraje i v zahraničí. Spolupracují s Lenkou Dusilovou, Jarkem Nohavicou, Davidem Kollerem. Vzniká další album Proměny. Roku 2005 vydává skupina ověnčená cenami a uznáním kritiků CD Co sa stalo nové.

Čechomor vznikl v roce 1988. Postupně přecházel od čistě "středověkého" zvuku k elektrickému a po roce 2000 se stává masově populární superskupinou, která vystupuje ve velkých halách (T-Mobile Aréna) a sbírá jednu cenu za druhou. Uznání si vydobyli i v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám