Hlavní obsah

Šansóny a židovské písně zazpívají rebelky Krobová, Kolcová a Kočičková

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi šansónem a židovským folklórem se pohybuje společný koncert Sylvie Krobové, Kateryny Kolcové a Ester Kočičkové, který se koná 14. května v 19.30 v centrální budově Městské knihovny v Praze.

Článek

Šansony Sylvie Krobové i židovské písně Kateryny Kolcové z Ukrajiny doplní jako host známá moderátorka a zpěvačka Ester Kočičková, která patří k nejoriginálnějším zjevům v ČR napříč všemi žánry.

Kromě moderování (např. Český lev) se věnuje psaní šansonů ve spolupráci s muzikantem Lubomírem Nohavicou. Vydali např. CD S klavírem, Druhé album, Rumunským psům a Černá orchidej, jehož titul je sarkastickým odkazem ke králům českého hudebního braku, duu Eva a Vašek. Na internetových stránkách rupsum.cz Kočičková uveřejnila i plakát, na němž je se svým partnerem stylizována do podoby této dvojice a vše dokresluje nápis: Neznáte z TV.

Písničkářka a herečka Sylvie Krobová představí mimo jiné poslední album Svět podivínů s šansonově-folkovými písněmi. „Jde o bezbranný pohled na svět očima umělců, pro které není tento svět vůbec jednoduchý. Svět podivínů, kde Sylvie s akordeonistou Alferim vypovídají zvláštním, napůl patetickým, operně dvorním, a napůl zcela syrovým stylem o svých škrábancích a krásách, je křišťálově křehký, čistý a svým způsobem klidný,“ uvádí jedna z kritik na Sylviině webu.

Naléhavé songy z Ukrajiny

"V druhé části se představí nevidomá ukrajinská zpěvačka Kateryna Kolcová. Její nádherný hlas je plný citu, vroucnosti a naléhavosti, stavěný na velkém rozsahu tónů, barev i témat. Zpívá židovské písně, především v jidiš, ale nevyhýbá se ani jazyku ladino (řeč západoevropských Židů, která vznikla ze španělštiny) a hebrejštině," doplnil Jiří Sedlák z agentury Arts Marketing.

Koncert se koná v rámci cyklu Rebelující dámy české hudby. Ten završí 11. června na stejném místě koncert dua TWO VOICES, společného projektu mezzosopranistky Edity Adlerové a šansoniérky Jany Rychterové.

Vstupenky na oba koncerty cyklu „Rebelující dámy české hudby“ jsou k dostání v Městské knihovně v Praze a síti Ticketportal v ceně 230 Kč včetně poplatku. Více info na www.taktika-muzika.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám