Hlavní obsah

Entropa se začne v Bruselu rozebírat v pondělí

Kontroverzní plastika Davida Černého Entropa, která je od ledna výtvarným doprovodem českého předsednictví EU, se začne v Bruselu rozebírat v pondělí. Řekl to její autor, který předčasným odstraněním svého díla protestuje proti podle něho násilnému ukončení vlády Mirka Topolánka (ODS).

Foto: Virginia Mayo, ČTK

Výtvarník David Černý

Článek

Kabinetu v březnu vyslovila nedůvěru Poslanecká sněmovna hlasy poslanců ČSSD, KSČM a čtyř poslanců zvolených původně za strany dosluhující vládní koalice. Někteří vládní představitelé včetně Topolánka dali najevo, že v pozadí pádu kabinetu stál prezident Václav Klaus. Prezident to ale rozhodně popřel.

Entropa v Bruselu vzbudila četné reakce od nadšení po odpor, vyjadřovali se k ní i politici a někteří diplomaté dokonce oficiálně protestovali. Podle některých komentářů se ale stala nejviditelnějším symbolem českého předsednictví EU. Po odvezení z Bruselu bude instalována v Praze, v centru současného umění DOX. Její další osud záleží na tom, zda se najde zájemce, který by ji chtěl koupit.

Cenu Černý nezveřejnil, náklady na její výrobu dříve uváděl přes deset miliónů korun. Na vídeňském veletrhu umění bude od čtvrtka vystaven dvoumetrový model Entropy, jako jeho cenu vystavovatel, bratislavská galerie Kressling, uvádí 85 000 eur (zhruba 2,3 miliónu korun). Galerie zastupuje jednoho z umělců, kteří se na vzniku Entropy spolu s jejím hlavním autorem podíleli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám