Hlavní obsah

Adicts nabídnou punkový kabaret ve Futuru

Novinky, Alex Švamberk

Osobitá anglická skupina The Adicts, která hraje od roku 1976, vystoupí 14. května v pražském klubu Futurum. Její melodický punk doprovází pódiová show inspirovaná vizuálním pojetí Kubrickova filmu Mechanický pomeranč. Před koncertem poskytl rozhovor zpěvák skupiny Monkey.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Zpěvák skupiny Adicts Monkey

Článek

Jak důležitá je vizuální složka koncertů?

Pro nás je klíčová, zkoušeli jsme jít všemi směry, jimiž jsme se jen mohli vydat, věnovali jsme se hudbě, divadelním prvkům i vizuálnímu ztvárnění. Přestože máme malý rozpočet, snažili jsme aby zvuk i obraz byl co nejlepší a nejpůsobivější.

Proč používáte masky?

Vždycky jsme používali divadelní prvky, ale je v tom ještě jeden aspekt, nechci ho označit přímo za schizofrenický, ale něco je v mé psychice, že chci být někým jiným. V životě nejsem stejný jako na pódiu, mimo scénu, kde se chovám bláznivě, jsem velmi tichý a civilní.

Punk ale původně deklaroval, že máme být upřímní a nic nepředstírat.

Kapelu jsme taky nedali dohromady, abychom předváděli show. Začínali jsme jako běžná punková skupina. Byli jsem teenageři, kteří jsou zmítaní emocemi a při hraní v kapele nacházejí sami sebe. Neměli jsme žádnou image, jen jsem hráli písničky, ale zjistili jsme , že chceme dávat trochu víc. Nechtěli jsme se dát stejnou cestou jako všichni ostatní, psát písně o situaci ve společnosti, o nezaměstnanosti v Anglii, o tom, jaké je to být rebelujícím teenagerem. Tím jsme prošli, psali jsme písně, které měli politické a společenské poselství, ale nám šlo o to, aby měly širší záběr a nenabízeli jen jednu vizi nebo ideji.

Hodně se lišíte i oblečením které má daleko k tomu, co nosí obvykle punkeři

Na konci sedmdesátých let, v letech 77 a 78 většina lidí z punkového hnutí, byla víceméně v černém. Taková byla i móda, která po nich přišla – kožená bunda a černé kalhoty. Hledali jsme protiklad a tím nejjednodušším k černé je bílá , je to obvyklý kontrast. Od černé k bílé jsme přešli jen proto, abychom se lišili od většiny ostatních kapel. Ty se pořád drží černé. I dneska vypadají nové punkové kapely stejně jako ty z dob před dvaceti let, mají čerokýze a koženou bundou, což není moc provokativní. Chybí tomu představivost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám