Hlavní obsah

Do kin přichází Tulpan, klenot z kazašské stepi

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se člověk zastaví u snímků, které u nás jdou do distribuce, postavy v nich prožívají samé moderní „problémy“. Někdo chce jezdit ve ferrari, jiný staví hotel pro psy nebo zachraňuje vesmír. Jako rána do hlavy pak působí zjevení jménem Tulpan, film, který se odehrává na pár kilometrech čtverečních uprostřed nekonečné kazašské stepi.

Článek

Ovšem i sem už zasáhla civilizace. V podobě traktoru, symbolu západního světa plného západních příležitostí, kterým duní hudba Boney M a na stěnách má vylepeny krásky z porno časopisů.

Právě tenhle traktor se stává lákadlem pro mladíka jménem Asa. Nástrojem pro útěk od skutečných starostí: nešťastné lásky k dívce Tulpan, která ho nechce pro jeho velké uši, a od švagra, který nevěří, že by se Asa zvládl postarat o vlastní stádo ovcí.

Právě nevinnost je největší krásou snímku. Neprojevuje se jen v prostředí a v chování hlavní postavy, týká se všech, kteří se na plátně mihnou, včetně Asových malých synovců a neteře. Jeden se učí nazpaměť zprávy z rádia, aby je mohl otci převypravovat, další si nahlas zpívá. A malý klučina si jen s pomocí klacíku hraje na jezdce na koni, zatímco o pár metrů dál se páří dobytek, protože tak je to tady přirozené.

Drahokamy jsou i ženské postavy: Asova sestra, která boří klišé o ženách v jurtách a zahrnuje všechny okolo něčím tak „obyčejným“, jako je láska, a samotná Tulpan, u které není pro vyjádření životní motivace potřeba ani ukázat obličej.

A všechen klid (byť se tu emoce prožívají naplno, nelze to jinak nazvat) ještě umocňuje okolní step. Není divu, že Tulpan jako oáza jednoduchosti a přímosti, které nechybí ani vtip, sklízí nadšení na festivalech i mezi kritiky v Americe, kde je nejlépe hodnoceným mezi snímky, které se nyní hrají v zámořských kinech.

Tulpan

Tulpan Německo/Švýcarsko/Kazachstán/Rusko, 2008, 100 min.

Režie: Sergei Dvortsevoy, hrají: Tolepbergen Baisakalov, Ondas Besikbasov aj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám