Hlavní obsah

Van Gogh si ucho sám neuřízl, usekl mu ho Gauguin šavlí

Londýn

Němečtí vědci přišli s novou teorií, jak přišel slavný holandský malíř Vincent van Gogh o ucho. Dosud se předpokládalo, že si ho v roce 1888 uřízl v depresi či z nešťastné lásky. Akademici Hans Kaufmann a Rita Wildegansová tvrdí, že mu ucho usekl jeho kamarád, malíř Paul Gauguin, a pak to oba společně tajili, aby Gauguin nemusel před soud.

Foto: Reuters

Návštěvnice muzea v Basileji si prohlíží autoportrét Vincenta van Gogha.

Článek

Malíři a přátelé se hádali v jihofrancouzském městě Arles před jedním z nevěstinců. Gauguin, který rád šermoval, přitom odsekl Holanďanovi ucho šavlí. 

Vědci to tvrdí v knize Van Goghovo ucho: Paul Gauguin a pakt mlčení, na které pracovali deset let. Studovali množství policejních zápisů, svědeckých výpovědí a dopisů z pozůstalosti obou umělců. Tradiční verze je podle autorů knihy plná rozporů a nepravděpodobností, navíc ji nepotvrzují žádní nezávislí svědci. Jediné, co není jasné, je to, zda Gauguin zranil kolegu nechtěně či úmyslně.

Van Gogh useklé ucho poté zabalil do kapesníku a  dal jedné z prostitutek. V roce 1890 spáchal umělec sebevraždu, zastřelil se. Gauguin odjel na Tahiti a vytvořil tam svá nejlepší díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám