Hlavní obsah

Zbyněk Soukup představil novátorský design "prostřelené" lampy

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci milánského týdne designu, který se konal od 22. do 27. dubna, se uskutečnila mezinárodní studentská soutěž LG Design Contest 2009. Zvítězil v ní Zbyněk Soukup (1983), student interiérového designu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Tématem klání s účastí čtrnácti evropských států bylo osvětlení z materiálu HI-MACS, přírodního akrylátového kamene.

Foto: Kateřina Farná a archív Zbyňka Soukupa , Právo

Zbyněk Soukup a Living Cube

Článek

Jak vznikl nápad udělat svítící Living Cube?

Návrh jsem vymýšlel v průběhu noci. Přemýšlel jsem hlavně nad tím, jak s materiálem experimentovat. Původně mě napadlo to, co prezentoval v Miláně italský student, tedy desku nařezat našikmo a řez vyhnout. Nakonec jsem si říkal, že by bylo zajímavé horký materiál prostřelit kulkou. Něco jsem si skicoval, hledal jsem proporce a křivky, až se ve skicách objevila kostka…

…z níž vyrůstá rostlina.

Chtěl jsem propojit formy, ukázat jejich kontrast a narušit ten solidní tvar. Sílu, která se žene ven z kostky, symbolizuju organickou formou. Což může být i rostlina, která kostku rozrazila.

Váš prototyp je nejen funkční svítidlo, ale také umělecký objekt.

Je to spíš skulptura, snažil jsem se do ní vložit především své pocity. Může sloužit nejen jako noční stolek, ale i jako světelný objekt. V tom mají lampy kouzlo, může to být volnější umění i zcela produktový design.

Proč jste se rozhodl studovat interiérový design?

Baví mě kluby a kavárny, vůbec veřejné prostory.

Jak by měl třeba vypadat moderní klub?

Realizace jsou o penězích…

…dejme tomu, že máte velmi vstřícný rozpočet.

Pak určitě zapojení nových technologií a interaktivních světelných projekcí na stěny nebo na zem, které jsou proměnlivé. Solitéry, židle a stoly by byly spíše minimalistické, atmosféru by dotvářelo světlo a dekory. Podle mě by kluby nebo kavárny neměly být zakonzervovány do jedné polohy, ale měly by se měnit podle nálady a potřeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám