Hlavní obsah

Jáchym Topol přichází s novelou Chladnou zemí

Novinky, Radim Kopáč (Autor je literární a výtvarný kritik.)

Na nové próze Jáchyma Topola (1962) čtenáře okamžitě zarazí jeden fakt: jak moc se jeho novela Chladnou zemí vnějškově podobá loňskému románu Petry Hůlové Stanice Tajga. Jako by mu autorka prošlápla cestu: Hůlové příběh se odehrává v sibiřské Charyni, Topolův vrcholí v běloruské Chatyni – a oba tematizují dějinný oblouk mezi druhou světovou válkou, resp. prvními poválečnými roky, a érou postkomunismu.

Foto: Archív , Právo

Jáchym Topol se ve své nové próze nechal příliš unést profesí reportéra.

Článek

Hůlové hrdina absolvuje své „východní“ dobrodružství s cílem dokumentovat „ducha tajgy“, čili zapátrat po tamějším původním etniku – Topol své alter ego angažuje v boji o paměť místa, které zruinoval hitlerismus i stalinismus.

Oba tak míří stejným směrem: putují za pravdou relativně živé minulosti. A oba dva na své pouti více méně troskotají. Kulisy mají sice ty příběhy zhruba stejné, vyprávěné jsou ale různým stylem.

Je okouzlený narací i vírem řeči

Jáchym Topol ve své novince znovu demonstruje, v čem je od svých prozaických počátků svébytným spisovatelem: je okouzlený narací, vírem řeči, dynamickými a imaginací živenými větami, v nichž se skutečnost proměňuje ve fantastický přízrak nebo zlý sen a časové plochy se libovolně smršťují či přesouvají.

Svého hrdinu pak modeluje jako jistou esenci: na svět přišel v Terezíně, na místě bývalého koncentračního tábora, roky prožil za mřížemi komunistického kriminálu – a v nové době, čili po devětaosmdesátém roce, si vzal do hlavy „krmit paměť světa“.

A tak ji krmí, začíná mluvit o hrůze, o které jiní mlčí: nejprve ve svém rodišti, následně ve vzdáleném Bělorusku. Pečuje o dějiny po vzoru svého strýce, jehož „vášní bylo shromažďovat, znát a pamatovat si vše, co souviselo s dobou“.

Příběh uzavírá příznačně cesou za dalšími obzory

A protože je mužem neklidu, nemůže ho nic zastavit: ani stát, který na jeho odvážné sondy do kolektivního nevědomí pošle milici a buldozery, ani napůl démonická, napůl pohádková Maruška, která je mu průvodkyní „chladnou zemí“, čili apokalyptickou postsovětskou divočinou. Příběh se uzavírá pro Topola příznačně: novým útěkem, cestou za dalšími obzory, k jiným oázám svobody a sebenaplnění.

I když něco hrdinu na jeho dobrodružné cestě přece jen brzdí, zejména v první půli knihy. A je to autor sám. Jáchym Topol se totiž ve své nové próze nechal příliš unést profesí reportéra, kterou poslední roky vykonával pod hlavičkou týdeníku Respekt.

Jáchym Topol: Chladnou zemí

Torst, 144 strany,

cena 188 Kč

Pasoval svého hrdinu nejen na zachránce dějin, ale také na černobílého bojovníka proti veškeré nespravedlnosti a nepravdě rasové, etnické, společenské nebo kulturní. Navěsil na jeho postavu až příliš motivů, které nejsou v rámci děje funkční. Ještě že tyhle zbytné dekorace v druhé polovině příběhu rychle opadají – smete je totiž to, co je Topolovi nejvlastnější: literatura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám