Hlavní obsah

Mniši z Tibetu předvedou tajemné tance a mandaly

Novinky, Stanislav Dvořák

Od 11. do 14. května navštíví ČR skupina buddhistických mnichů z kláštera Lhodak Gaden Dhonnyiling v Tibetu. Veřejnost seznámí v Ostravě a v Opavě se svou kulturou, zejména posvátnými tanci a zpěvy, a předvedou i umění tvorby tzv. mandal, obrazců s duchovním významem, které se dělají z písku.

Foto: Jan Rychetský, Právo

Mniši v Tibetu

Článek

"V Ostravě a Opavě budou sypat pískovou mandalu, tančit posvátné čhamové tance, zpívat tantrické zpěvy a diskutovat s lidmi. Jedná se o první představení rituálních tantrických tanců a zpěvů na Moravě," sdělil Matěj Kastner ze sdružení M.O.S.T.

Cílem vystoupení je nejen představit unikátní tibetskou buddhistickou kulturu, ale také získat peníze na obnovu kláštera v exilu i v samotném Tibetu. Čínští komunisté se dlouhodobě snaží zničit všechno, co souvisí s tibetskou kulturu, a samotné etnikum rozpustit v mase čínských přistěhovalců. Mezi oběma skupinami pak vznikají násilné konflikty.

Klášter Lhodak Gaden Dhonnyiling je jedním z 13 klášterů založených pod ochranou Velkého

Pátého dalajlámy v roce 1649 v Lhodak Dhuwa Dzong na jihu Tibetu.

"V roce 1959 byl klášter zcela zničen čínskou armádou. Několik mnichů, kteří přežili drancování kláštera, následovalo Jeho Svatost dalajlámu do exilu a v roce 1993 se jim podařilo znovu založit klášter v Dekyilingu - Tibetské kolonii poblíž města Dehrádun v jižní Indii. V roce 1996 jej inauguroval a požehnal J. S. čtrnáctý dalajláma," dodal Kastner.

Mandala

Mandala je vizuální schéma, které popisuje universum z osvíceného úhlu pohledu. Mandala (neboli kolo, oblouk) je harmonické spojení kruhu a čtverce, kde kolo je symbolem nebe, transcedence a nekonečna, kdežto čtverec představuje vnitřní síly, to, co je spojené s člověkem a zemí. Oba obrazce spojuje centrální bod, který je zároveň počátkem i koncem celého systému. Písková mandala se tvoří sypáním barevných písků nebo rozdrcených polodrahokamů.

Další informace a videoukázky na www.ProTibet.org

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám