Hlavní obsah

V ČR vystoupí kouzelný jamajský ska dědeček Derrick Morgan i Buju Banton

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř sedmdesátiletý jamajský zpěvák Derrick Morgan patří k otcům zakladatelům stylů ska a reggae a díky festivalu Reggae Ethnic Session Meets RealBeat v Žizníkově u České Lípy (26. až 28. června) ho uslyší i čeští fajnšmekři. Přijede také Buju Banton, Dzadzeloi Cultural Troop (Ghana) nebo Santy y su Marabu (Kuba).

Článek

Derrick Morgan patří ke klasice ska jako Desmond Dekker a Skatalites. Narodil se na Jamajce v roce 1940 a od dětství vstřebával jak spirituály z tamních kostelů, tak americké R & B z rádia. V sedmnácti letech se zúčastnil pěvecké soutěže a předvedl coververze od geniálního  rock'n'rollového šílence Little Richarda Long Tall Sally a Jenny Jenny. Měl úspěch a už v roce 1959 natočil první desku, singl Lover Boy.

Následovaly hity Fat Man, Be Still, In My Heart, Don't Call Me Daddy, Moon Hop, Miss Lulu, Housewives Choice a desítky dalších. V roce 1966 Morgan vydal nahrávku Tougher Than Tough, o které se říká, že je první rock steady písničkou.

Jako producent pak Derrick Morgan pracoval s megahvězdami typu Bob Marley a Jimmy Cliff. V sedmdesátých a osmdesátých letech už nebyl masově populární, ale svět objíždí dodnes a jeho hudba vůbec nestárne. Chodí na něj v naprosté většině mladí lidé.

Do Žizníkova přijede také představitel nového reggae a dancehallu Buju Banton. Ze západoafrické Ghany dorazí 15 členů tradičního projektu Dzadzeloi Cultural Troop, kteří předvedou představení, ve kterém se propojuje rytmus, tanec, divadlo i akrobacie. Z Rakouska přijedou hudební futuristi Dubble Standart, s kterými vydal album legendární Lee Scratch Perry.

Špička funku a soulu

Zahrajou i další skupiny, z nichž zdaleka ne všechny produkují jen klasické reggae. Vedle United Flavour a Hypnotix je nutné slyšet zejména stále lepší Prague Ska Conspiracy se skvělou ska-jazzovou zpěvačkou a mladé soulově a funkově orientované kapely Tribetown a Navigators.

Jejich rytmika, klávesy i bezchybný a autentický zpěv je v českých poměrech přímo zjevením, bez nadsázky připomínají světové hvězdy typu Fun Lovin Criminals, Stevie Wonder atd.

Lístky jsou za 350 Kč na stránkách www.realbeat.cz a www.ticketstream.cz. Nejvýhodnější lístky bez dalších poplatků prodejce můžete pořídit na pražském warm-upu 28.4. v Lucerna Music baru, kde proběhne showcase sedmi domácích reggae zpěváků a taneční performance spojená s workshopem (vystoupí mj. Susha, Dr. Kary, Mr. Cocoman, Missy M, Major Pirate, Asheema, Admirál Kolíbal nebo Mr. Roll). Vstup je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám