Hlavní obsah

Kniha Toma R. Smithe Dítě č. 44 popisuje ruský teror po anglicku

Právo, Tereza Radváková

Knižní klub poprvé vydává český překlad prózy Toma Roba Smitha Dítě číslo 44. Smith patří k nové generaci anglických romanopisců. Vystudoval Univerzitu Cambridge a poté absolvoval roční kurz tvůrčího psaní. Dítě číslo 44 představuje jeho literární debut. Z četných ocenění stojí za zmínku nominace na dlouhý list Man Bookerovy ceny za rok 2008.

Článek

Kniha je inspirovaná skutečným případem Andreje Čikatila, který v letech 1982–1990 brutálně ubil třiapadesát ruských dětí. Smith však příběh posouvá do padesátých let dvacátého století, do období několika měsíců kolem smrti Josifa Vissarionoviče Stalina.

Zemi vládne teror

Imituje atmosféru již dříve mistrně vyjádřenou v Souostroví Gulag Alexandra Solženicyna. Zemi vládne teror. Lidé se plíží jako stíny, proti presumpci viny jsou bezmocní. Nad hlavami se jim každou denní i noční hodinu vznáší nejzávažnější obvinění: ztratil víru.

Příslušníci MGB, tajné státní bezpečnosti, neustávají v čistkách ve jménu většího dobra. Převychovávají národ na společnost, kde zločin, ohavný příznak kapitalismu, neexistuje. A pro ideologii dokáží obětovat i své nejbližší.

Mrtvých dětí přibývá

Lev Stěpanovič Děmidov, hlavní hrdina knihy, představuje prototyp oddaného agenta. Jenže potom se stane jedním z katů nevinného člověka a přepadnou ho pochyby. Současně je nalezeno zohavené tělo chlapce, což MGB označí za jasnou nehodu.

Ale mrtvých dětí přibývá a všechno nasvědčuje skutečnosti, že v Rusku řádí vrah. Lev ztratí přesvědčení o neomylnosti režimu, takže pro něj začne být nepohodlný. Přestane žít ve světě chráněném hrůzou a nahlédne realitu.  

V reálném světe nakonec zvítězí dobro nad zlem

Na Smithově práci lze ocenit znalosti historie i reálií. Vytvořil komplexní obraz dobové společnosti. Jeho svědectví bohužel nepůsobí příliš důvěryhodně, protože námětem i zpracováním zcela zapadá do současného trendu takzvaných bestsellerů.

Tom Rob Smith

Dítě č. 44

Knižní klub

384 str.

269 Kč

Čtenáře znalého historie ničím nenadchne, ani nepřekvapí. Postupně servíruje všechny složky komerčně úspěšné knihy. Vyvolává pocit napětí. Dojme, poučí i očistí od nánosů každodennosti. Snad. A nakonec dobro zvítězí nad zlem, alespoň v rámci možností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám