Hlavní obsah

Přijede romantická Berry, konkurentka Carly Bruniové

Novinky, Stanislav Dvořák

Nová francouzská písničkářka Berry loni rozvířila pop-folk-rockové hladiny. Ve své zemi patří k nejpopulárnějším osobnostem. Její křehké, nekomplikované písničky působí jako pohlazení po duši a třetího května si je poslechne i pražský Palác Akropolis.

Článek

Berry vás neohromí mohutným hlasem ani geniálními instrumentálními sóly, ale spíše náladou, kterou vytváří svým zdrženlivým až šeptavým zpěvem ve francouzštině a příjemnými aranžemi, vytvořenými ve spolupráci s velmi zkušenými muzikanty, kteří hráli třeba s Robertem Plantem, Björk a Portishead.

Nejednoho posluchače asi napadne přirovnání ke Carle Bruniové, zpívající manželce prezidenta Sarkozyho. Berry skutečně hraje na dost podobnou notu, nemluvě o tom, že její úspěch je stejně jako u Bruniové částečně založen na vzhledu a nemá cenu si nalhávat, že takové věci u zpěvaček nemají význam. 

Francouzský vydavatel mluví o svém objevu s vizáží supermodelky jako o "zjevení". Album Mademoiselle, které ve Francii vyšlo před rokem, patřilo po dlouhé týdny k nejprodávanějším domácím titulům a kromě velké mediální publicity zajistilo Berry i desítky televizních vystoupení a následně koncertů, až po legendární pařížskou Olympii, která je ve Francii vrcholem každého  umělce.

Berry byla původně herečkou. Začala psát texty a nakonec se spojila s hudebníky. Díky jazzovému skladateli Manouovi a kytaristovi Lionelu Dudognovi dostala svou hudbu do světa,  zrodilo se album Mademoiselle.

Na něm hrají i Laurent Vernerey (Francoise Hardy, Benjamin Biolay), Clive Deamer (Portishead, Robert Plant), Denis Benarrosh (Stephan Eicher, Keren Ann, Nougaro), Eumir Deodato (Bjork, Earth, Wind & Fire, Christophe), Yannick Fonderie (Biolay), Laurent de Wilde (Ira Coleman, Abd al Malik).

Vstupenky za 290 korun jsou v síti Ticketpro.

Reklama

Výběr článků

Načítám