Hlavní obsah

Podzim v Praze dokreslí podmanivý hlas Cassandry Wilsonové

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos přijede do České republiky poprvé známá americká jazzová zpěvačka Cassandra Wilsonová. Vystoupí 31. října v Praze v rámci festivalu Struny podzimu, sdělila Novinkám mluvčí festivalu Silvie Marková.

Článek

Cassandra Wilsonová (ročník 1955) se věnuje jazzovým standardům i osobitým coververzím hitů od Boba Marleyho, Beatles, Joni Mitchellové a dalších. Je majitelkou dvou Grammy a hlavně silně podmanivého temného hlasu, který může připomenout třeba hvězdu 80. let a 90. let Tracy Chapmanovou. 

V dětství se zpěvačce dostalo klasického hudebního vzdělání, ale kromě toho začala hrát i vlastní folkové věci na kytaru, v její tvorbě se tak mísí různé žánry, všechny přetavené osobitým podáním. Na vysoké škole vystupovala v klubech se skupinami hrajícími R, funk a pop, současně se ale nevzdala jazzu.

Dvě Grammy

Sólovou kariéru zahájila v roce 1986 deskou Point of View. Široký ohlas mělo zejména následující album standardů Blue Skies (1988). Začátkem devadesátých let se vydává cestou spojování blues, world music, folku a country s deskami jako Blue Light Til Dawn (1993).

Vystupuje s nejslavnějšími jazzmany, předskakuje také pro Milese Davise (později vydává k jeho  poctě desku Traveling Miles) a stává se mezinárodní hvězdou. Za New Moon Daughter (1996) už získává cenu Grammy.

Druhou Grammy dostala Cassandra Wilsonová za svůj nedávný počin Loverly z roku 2008. Právě materiál z této desky bude zřejmě i kostrou pražského koncertu.

Reklama

Výběr článků

Načítám