Hlavní obsah

Nového Šabacha točí Trojan s Geislerovou a Macháčkem, neslibují milé retro

Novinky, Stanislav Dvořák

Šabach, Geislerová, Macháček - letmé nahlédnutí do seznamu jmen spojených s filmem Občanský průkaz může vyvolat dojem, že jde o další retrofilm z dílny Jana Hřebejka, ale není tomu tak. Vynikající knížku Petra Šabacha Občanský průkaz převádí do filmové podoby producent a režisér Ondřej Trojan. Bude sice ukazovat i groteskní stránky normalizace, ale o smířlivou legraci by jít nemělo, stejně jako v knize.

Článek

"V sobotu 25. dubna se rozjela realizace nového českého filmu Občanský průkaz, teenagerské tragikomedie o třech dějstvích inspirované stejnojmennou novelou Petra Šabacha. Scénář Petra Jarchovského tak po měsících příprav začíná dostávat konkrétní podobu," uvedla Naďa Machková z agentury 2media.

Drobná knížka Občanský průkaz vyšla v roce 2006. Vypráví o partě mladých, kteří vyrůstají v šedivé atmosféře sedmdesátých let v Československu. Chodí na rockové koncerty, nahání je socialističtí esenbáci a pomalu chápou, že přežít v režimu nebude žádná legrace. Hlavním tématem knihy jsou "fízlové" a také uvědomování si ceny svobody a boj za sebeúctu v totalitním systému.

Příběh sleduje tři roky života čtyř spolužáků - Petra, který je zároveň vypravěčem příběhu, a jeho kamarádů Popelky, Aleše a Míti. Obsáhne období mezi jejich patnáctým a osmnáctým rokem; od okamžiku, kdy je jim patnáct let a oni dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se snaží uniknout vojně v komunistické armádě a pokoušejí se získat modrou knížku. Okamžikem, kdy získají občanský průkaz, pro kluky končí bezstarostné dětství.

Těžko soudit, kdo je kladný a kdo záporný

Pro hlavní role byly vybrány neznámé tváře při rozsáhlých konkurzech. Je to např. Libor Kovář (Petr), Matouš Vrba (Popelka), Jakub Šárka (Aleš) a Jan Vlček (Míťa). Dospělou generaci zastupuje Aňa Geislerová, Martin Myšička, Marek Taclík nebo Jiří Macháček.

"Hraju takovou postavu, která se jmenuje Tykev. Je to jeden z rodičů," řekl Novinkám herec Jiří Macháček. Na otázku, jestli jde o roli kladnou či zápornou, nelze podle Macháčka odpovědět. "To si přečtěte scénář a posuďte sami, jestli je kladná, nebo záporná," uvedl Macháček.

Film má být plný absurdních, groteskních, ale také fatálních epizod. Natáčet se bude až do roku 2010 a s premiérou se zatím počítá na podzim roku 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám