Hlavní obsah

Výstava o totalitě se usadila na náměstí Republiky

Právo, trj, vih

Na náměstí Republiky vznikla šestnáct metrů dlouhá autobusová zastávka se střechou z vlnitého plechu. Cestující se z ní nikam nedostanou, protože slouží jako nosič pro výstavu Kalendárium Totality.

Foto: Vít Hnízdil , Právo

Na zastávce, odkud se nedá nikam odjet, si lidé prohlížejí výstavu Kalendárium Totality.

Článek

Připravila ji společnost Opona, odborně garantoval Ústav pro studium totalitních režimů. Na náměstí bude stát do 3. května.

Přehled, který má oslovit především generaci dvacetiletých, začíná už v roce 1944, končí v roce 1989 a střídá se s dokumentárními fotografiemi. Nejdůležitější události se týkají i Maďarska, Polska a bývalé NDR. Zastávka hlásá někdejší všudypřítomná hesla: Se Sovětským svazem na věčné časy, Sběrem železa pomáháme bránit mír, Pětiletka uková svazek měst a venkova a samozřejmě také Světu mír.

Na náměstí v Praze 2 se také odehrála performance odkazující na komunistickou éru – kluci cvičili spartakiádu, holky předvedly módní přehlídku v dávno odložených kostýmech. Hrála k tomu současná hudba. Nechyběly naopak autentické nahrávky někdejších projevů.

O komunismu se málo učí

Jeden z autorů výstavy, Marek Vocel z Opony, která vznikla k oslavě 20. výročí pádu železné opony, řekl Právu, že nestačí jen slavit: „Z hlediska posledního vývoje by se možná strašit dalo, nebo mělo.“

Dodal ale, že si nemyslí, že by nám v nejbližších měsících hrozila totalita. „Chceme hlavně mladším lidem přiblížit situaci, která tu před dvaceti lety byla. Mám pocit, že se o tomto období ve školách moc neučí,“ poznamenal Vocel.

Mluvčí Ústavu pro studium totalitních režimů Jiří Reichl Právu řekl, že ústav výstavu garantuje po odborné stránce. Podle něho pracovníci ústavu se s lidmi z Opony shodli. Smyslem kalendária podle něho je, aby se lidé zastavili a zamysleli. Připomínka výročí pádu železné opony začala už simulovaným branným cvičením na Petříně.

Pokračovat bude prvomájovým koncertem v divadle Archa s názvem 5 let bez hranic, 20 let bez opony, na kterém vystoupí Vladimír Mišík, Vlasta Třešňák, Tony Ducháček, Pavel Zajíček, Michal Ambrož, Vladimír Merta či Jaroslav Hutka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám