Hlavní obsah

Česká taneční platforma nabídne tryznu i díla zahraničních choreografů

Novinky, Alex Švamberk
Praha

Patnáctý ročník České taneční platformy zahájí tento pátek v pražském divadla Ponec pocta loni zesnulé Evě Černé, nazvané Orphans. Platforma, které potrvá do Mezinárodního dne tance (středa 29. dubna), nabídne 13 představení. Polovinu z nich tuzemské soubory vytvořily se zahraničními choreografy, včetně tak renomovaných jmen, jako je zakladatel DV8 Nigelem Charnockem.

Článek

Orphan věnoval Karel Vaněk své životní i taneční partnerce, které loni podlehla velmi vážné nemoci.

Orphan věnoval Karel Vaněk své životní i taneční partnerce, které loni podlehla velmi vážné nemoci.

Platforma nabízí nejzajímavější tuzemská představení, z nichž mnohá vznikla za podpory zahraničních umělců. V sobotu bude k vidění bude nová choreografie Rumunky Ioany Mony Popovici Luna Plina, kterou připravila s českými tanečníky. Také další přední český taneční soubor  Nanochach spolupracoval s zahraničním choreografem Dílo Miluj mne, uvedené v neděli v Ponci připravili pod vedením choreografa Nigela Charnoka, spoluzakladatele významného britského souboru DV8.

Jedním z vrcholů bude nové představení dvou bývalých členů souboru Wima Vandekeybuse Ultima Vez Jozefa Fručka a Lindy Kapetaney Sudden Showers of Silence. Střet mezi mužem a ženou, uvedený v sobotu v Arše, je inspirovaný příběhem posledního setkání Hektora a jeho ženy Andromaché, je však zasazen do současnosti. Není jediná jejich choreografie na platformě., spolupracovali s českým souborem DOT 504, představení 100 Woundend Tears bude uvedeno v Ponci v úterý . I další choreografie DOT 504 vznikla za účasti cizince, Hidden Landscape připravili s belgickým choreografem Thomasem Steyaertem. Uvedena bude v pondělí v La Fabrice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám