Hlavní obsah

V Hard Rock Café bude Peter Nagy, v Rock Café ticho

Právo, če, trj
Praha

Nová restaurace Hard Rock Café, která se nedávno otevřela v domě U Rotta na Malém náměstí poblíž hlavní budovy magistrátu, ve čtvrtek 23. dubna prožije první koncert. Vystoupit zdarma mají zpěvák Peter Nagy a skupina Charlie Straight.

Foto: Petr Janiš, Právo

Nová restaurace U Rotta se pyšní pětimetrovým křišťálovým lustrem ze 9444 kuliček ve tvaru kytary.

Článek

Restaurace v centru metropole ve středu 22. dubna poprvé zakusí, co si o živém rocku myslí lidé z okolí. První velký koncert se zahraničními hvězdami – například britskými The Charlatans – koná 29. dubna, moderovat jej má frontman skupiny Žlutý pes Ondřej Hejma a restauraci má věnovat svou proslulou hučku.

Hudbu v Hard Rocku ano, v Rock Café ne?

Primátor Pavel Bém (ODS) přislíbil, že na téže akci rozbije kytaru. Jde o rituál při otevření další pobočky Hard Rock. Ta pražská je 125. na světě a se čtyřmi sty místy pro hosty největší v Evropě. Podpora nové restauraci zcela kontrastuje s hrozbami klubu Rock Café, v němž se na Národní třídě hraje bez mála 20 let.

Starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS), který patrně v žádné skupině nezpívá, sice původně živou produkci zakázal, v úterý 21. dubna ale otočil. Zastupitelům řekl, že hrát se na Národní smí, ale ne nahlas.

Respektujeme význam klubu Rock Café a nebráníme mu v hudebních produkcích. Jenom musí hrát do 95 dB a nikoli nad 110 dB, což je hluk odpovídající startu Boeingu
Petr Hejma, starosta Prahy 1

Radnice podle něho musí přihlížet na fakt, že z kdysi nebytového domu se stal bytový.

„Musíme to respektovat. Občané mají právo, aby mohli své byty řádně využívat,“ dodal.

Rockové kapely argumentují, že nemohou hrát potichu. Provozovatelé Rock Café žádají, aby radnice lépe odhlučnila podzemní sál, který jí patří. Jednatel klubu Michael Pánek přirovnal rockový koncert s hlasitostí 95 dB na pódiu k divadlu, v němž by herci při představení šeptali. Starostovo ústní vyjádření mu nestačí.

„Jakmile to nemáme písemně a obnovíme koncerty, dostaneme vzápětí od Prahy 1 výpověď,“ vyjádřil Pánek obavy z možné radniční lsti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám