Hlavní obsah

Rockoví klasici Deep Purple opět v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

V Praze se opět zastaví hard-rockoví klasici Deep Purple. Letos hrají 4. května v Tesla aréně na Výstavišti. Aktuální sestavu tvoří frontman Ian Gillan, Steve Morse (kytara), Don Airey (klávesy), Roger Glover (baskytara) a Ian Paice (bicí).

Článek

Skupina Deep Purple už dávno vstoupila do dějin jako součást "svaté trojice" klasického rocku Deep Purple-Black Sabbath-Led Zeppelin. Existuje neskutečných 41 let, ovšem daní za možnost navštívit koncert i po tolika letech jsou změny sestavy. Naposledy odešel do důchodu hammondkový mistr Jon Lord, který stál u zrodu této legendy, slavný kytarista Ritchie Blackmore už s nimi nehraje dlouho.

"Párplové" se zformovali ve Velké Británii v roce 1968. Jedna z úplně prvních písní se jmenovala Hush a šlo o coververzi. Tehdy zvuku začínající skupiny dominovaly spíše hammondky než elektrická kytara. Debutové album Shades of Deep Purple nastavilo vysokou a lehce  psychedelickou laťku. Dodnes je velmi ceněno stejně jako další The Book of Taliesyn (rovněž 1968), které přineslo hit Kentucky Woman. V roce 1969 vydávají méně známé album Deep Purple.

Tehdy se ke skupině dostává nejslavnější vokalista Ian Gillan, který s ní vystupuje dodnes. Dalším původním členem je bubeník Ian Paice.

Pak skupina vzbudila rozruch s Concerto for Group and Orchestra, epickým projektem, který spojil Deep Purple s filharmonií. Klávesista Lord byl nadšen, ale Gillan i Blackmore reptali a chtěli zvuk směřovat spíše do tvrdého rocku. Přesto vzniká ještě další orchestrální nahrávka  Gemini Suite.

Sedmdesátá léta přinášejí tři kultovní desky. Je to In Rock se známým obalem s hlavami vytesanými ve skále roku 1970 (hity Speed King, Child in Time), dále Fireball v roce 1971 se stejnojmenným hitem na začátku a konečně Machine Head (1972).

Skupina ovlivnila desítky kapel

Deska Machine Head byla natočena ve švýcarském Montreaux a představuje absolutní vrchol v kariéře Deep Purple. Přinesla hned dvě písničky, které patří mezi nejslavnější skladby v historii moderní hudby - notoricky známou Smoke on the Water a Highway Star. První z nich byla inspirována požárem, ke kterému došlo na koncertě Franka Zappy.  

Pak kvůli osobním sporům skupinu na čas opustil Gillan. Připojil se David Coverdale a  vycházejí dobré desky Burn a Strombringer, na kterých se do hard-rockové masy vkrádají prvky funku. V osmdesátých a devadesátých letech už kapela zásadní hit nepřinesla a kritika psala o stagnaci. Skupina Deep Purple ale každopádně ovlivnila desítky významných umělců a tisíce tancovačkových kapel, jejich riffy se učil asi každý začínající kytarista. Inspirující je také jejich způsob hry na varhany Hammond či na bicí.

Vstupenky jsou v prodeji v sítích Ticketpro a Ticketportal.

Reklama

Výběr článků

Načítám