Hlavní obsah

Ponuří Nine Inch Nails zarazí Praze do uší hřeby

Novinky, Stanislav Dvořák

Známá americká skupina či spíše projekt muzikanta a zpěváka Trenta Reznora Nine Inch Nails přijede 24. června do pražské O2 Arény. Pohybuje se na pomezí rocku, industriálu a ponuře alternativního popu.

Článek

Nine Inch Nails vznikli v roce 1988 v americkém Clevelandu. Jediným oficiálním členem "skupiny" je zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista Trent Reznor.

Nine Inch Nails byli ovlivnění např. tvorbou Ministry a Skinny Puppy a už debut nazvaný Pretty Hate Machine vyvolal i přes svůj alternativnější charakter poměrně masový zájem. Podle agentury Live Nation jde o první album vydané u nezávislé společnosti s miliónovým prodejem a se dvěma lety strávenými v hitparádových žebříčcích.

Ze začátku spíše předskakovali rockovým souborům jako The Jesus and The Mary Chain a v roce 1991 zaznamenali další posun, když byli pozváni na velký festival Lollapalooza. V roce 1992 vychází opět alternativní a současně rockověji orientovaná nahrávka Broken, v některých recenzích označována jako neposlouchatelná. Skladba Wish však byla oceněna cenou Grammy za nejlepší metalovou skladbu roku.

Nine Inch Nails

FOTO: Interkoncerts

Přišla další alba The Downward Spiral, Further Down The Spiral a Reznor pracuje i na filmových soundtracích ke známým filmům jako Takoví normální zabijáci (Oliver Stone) nebo Lost Highway (David Lynch). Následovala CD The Fragile, remixové Things Falling Apart a další.

Naposledy vydal v roce 2008 nahrávku Ghosts I-IV, kterou distribuoval přes svůj web. Na ní se volně oddává čistě instrumentálním fantaziím založených na stále se opakujících jednoduchých motivech doplněných ruchy a šumy a jak je jeho zvykem, poslouchatelnost nestaví do středu pozornosti.

Lístky na koncert budou k dispozici na prodejních místech Sazky za 690 až 1090 korun. Termín předprodeje pořadatel teprve oznámí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám