Hlavní obsah

Kandidáti na šéfa ČT podávají přihlášky

Právo, Jana Perglerová

Kandidáti na místo generálního ředitele České televize (ČT) budou ve středu podávat od rána do šestnácti hodin na sekretariátu Rady ČT své přihlášky do výběrového řízení. „Počty zájemců zveřejníme asi do půl hodiny po uzávěrce a jména zájemců v pátek 24. dubna,“ řekl Právu předseda Rady ČT Jiří Baumruk.

Foto: Milan Malíček, Právo

O místo se chce ucházet i Jana Bobošíková.

Článek

První kolo konkursu se uskuteční 13. května, kdy Rada ČT rozhodne o pěti uchazečích, ze kterých ve druhém kole vybere nového ředitele veřejnoprávní stanice. Současnému šéfovi Jiřímu Janečkovi končí mandát 16. července. Pravděpodobně ho hodlá obhájit.

Svou kandidaturu ohlásil mj. exekutivní ředitel hudební stanice Óčko Hynek Chudárek (47 let), který má zkušenosti z mediálního prostředí, i dobré výsledky v managerském řízení.

Bobofičák startuje

„Na 99 procent projekt dodám. Bobofičák startuje,“ sdělila Právu europoslankyně Jana Bobošíková, která šéfovala zpravodajství ČT v době televizní stávky na přelomu let 2000/2001 a stála proti rebelům na straně ředitele Jiřího Hodače, kterého zvolila tehdejší Rada ČT. Dodala, že chce snížit počet vedoucích pracovníků.

„Z jedenácti na sedm a zamezit plýtvání peněz. Není možné, aby si v době krize zrekonstruoval ředitel za milióny korun z koncesionářských poplatků svou kancelář,“ uvedla pro Právo v úterý Bobošíková. ČT má v současné době ne jedenáct, ale čtrnáct odborných ředitelů.

Zklamal, ale hlásí se

Časopis Týden napsal, že o místo ředitele ČT se bude ucházet zřejmě Petr Klimeš, který v roce 2002 v ČT pracoval jako finanční ředitel a v roce 2003 vedl veřejnoprávní televizi půl roku jako prozatímní ředitel. Na projektu podle Týdne spolupracuje s bývalým ředitelem ČT a pozdějším kancléřem prezidenta Václava Havla Ivo Mathém a filmovým producentem Čestmírem Kopeckým.

Klimešovo předchozí působení ale dopadlo neslavně. Televize tehdy vykázala ztrátu bezmála 400 miliónů korun a pro rok 2003 předával Klimeš svému nástupci, finančnímu řediteli Františku Lambertovi, výhled ztráty 300 miliónů korun. Ten ji ale dokázal za pět měsíců snížit jen na 120 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám