Hlavní obsah

AFO Olomouc: věda bije na poplach

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Kdysi silná tradice populárně-vědeckého a naučného filmu vzala u nás už dávno za své. Alespoň tradičního festivalu věnovanému téhle tvorbě se chopili lidé z olomoucké Palackého univerzity, kteří letos od 14. do 19. dubna uspořádali již čtyřiačtyřicátý ročník. A jak bylo vidět z dosti apelativního programu, slo hlavně o filmy přibližující krizová vědecká témata dnešního světa jako manipulace, ideologie, týrání zvířat či dokonce úbytek spermií.

Článek

Právě skončená přehlídka připomněla jedno z poslání filmu, které ještě filmaři leckde jinde zdaleka neztratili. Letošní ročník se snažil více přiblížit především tématické filmy, balancující na hraně mezi vědeckými disciplínami a společenskými problémy. Jedna ze sekcí byla například věnována „experimentování s lidmi“ a tematizovala nejen slavné pokusy z historie (film Poslušnost z roku 1971 Stanleyho Milgrama), ale i případy mučení za irácké války (film Přízraky z Abú Ghrajbu Rory Kennedyové) či zneužívání lidí v moderní společnosti.

Proti týrání zvířat

Značný divácký zájem vzbudil uznávaný americký publicista Andrew Holtz, který hned zkraje festivalu přednesl svou přednášku o netradičních lékařských metodách v populárním seriálu Dr. House. Nicméně poté už legrace příliš nebylo. Téma filmu a ideologie připomněla debata věnovaná nechvalně proslulé bánsko-bystrické konferenci z devětapadesátého, na níž došlo k zákazu prvních filmů, ohlašujících v tehdy komunistickém Československu nástup politického i společenského uvolnění. Na tehdejší dobu vzpomínal jeden z členů Zlatých šedesátých Ladislav Helge.

Mezi další hosty v Olomouci patřil vědec, moderátor a producent v jedné osobě, spoluautor průlomového vědeckého projektu stanice Discovery Time Warp, Jeff Lieberman. Naopak chyběl jeden z anoncovaných hlavních hostů festivalu, bojovník za práva zvířat Mark Rissi. Dokumentarista, který bojuje třeba proti brutálnímu chovu polárních lišek v úzkých klecích či schválně zdlouhavému ubíjení psů v Číně na chutné maso, se totiž zranil při filmovém dobývání čínské farmy na lišky.

Zajímavým příspěvkem k tématu zneužívání zvířat k ventilování mužských zvířecích pudů byl film Bestie v nás Yvese Scaglioly. V něm zaznamenává nejen kohoutí zápasy v Indonésii, ale psí souboje v Mexiku, turnaj cvrčků v Číně. To, že se svět zbláznil, ukazují nakonec až absurdní klání domácích ovládaných robotů v USA.  

Globální úbytek mužských spermií i demokracie

Cena za nejlepší světový populárně-vědecký dokumentární film si nakonec odnesl titul Muži v ohrožení od Sylvie Gilmanové a Thierry de Lestrada, který připomíná další celosvětový problém - podobně vážný, jako je třeba globální oteplování. Výrazně klesá počet mužských spermií, schopných oplodnění - za padesát let se jejich mužská produkce snížila v průměru až o padesát procent. Naopak domácí cena připadla Lukáši Přibylovi za snímek Zapomenuté transporty do Polska, který spadá do širšího dokumentárního cyklu připomínající nepříliš známé osudy českých Židů za války.  

Podobu současné Ameriky a tamní demokracie pak rozebíral zajímavý americký snímek Zahrada, v němž Scott Hamilton Kennedy sleduje letitý boj zahradnické komunity situované uvnitř Los Angeles s úřady a politickými představiteli, kteří jejich území za dosti neprůhledných okolností prodali a zahradu nechali zničit. Komunita bojuje nejen proti finančním a politickým zájmům druhých, ale nakonec i s vlastními rozbroji - a je poměrně zajímavým odrazem oslabené demokracie dnešní doby, které chybí poctiví lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám