Hlavní obsah

Na Respektu Truffaz, brazilské Zuco 103 i africký Issa Bagayogo a Kasai All Stars

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediný pravidelný český festival specializovaný na world music se chystá na 26. a 27. června v Praze. Respect letos představí Indií inspirovaný projekt jazzmana Erika Truffaze, brazilsko-holandské Zuco 103, africké hudebníky, jako jsou Issa Bagayogo a Kasai All Stars, a řadu dalších.

Článek

Slavný jazzový trumpetista Erik Truffaz nebývá většinou vnímán jako součást světa world music, ale se svým novým projektem Benares se mu přiblížil. Na novince vede jeho trubka dialog se  dvěma mistry indické improvizace, hráčem na tabla Apurbou Mukherjeem a jeho sestrou, zpěvačkou Indrani. Sestavu doplňuje klavírista Malcolm Braff.

Poprvé se u nás ukáže vynikající africký zpěvák a muzikant Issa Bagayogo. Od konce 90. let je znám propojováním africké tradice s možnostmi moderních studií.

Ačkoliv kdysi začínal hrát tradičně na nástroj n’goni (připomíná evropskou kytaru), jeho novinka Mali Koura (2008) už patří k těm albům, kde velmi zkušeně a obezřetně využívá moderních zvuků, ať už je to elektrická kytara, dechy, klávesy nebo v menší míře i elektronika. Africkou tradici vtipně oživuje prvky jazz-funku.

Další českou premiérou bude koncert hvězdného kytaristy Justina Adamse, který se spojil s africkým zpěvákem a muzikantem Juldeh Camarou. Adams dříve hrál se světovými hvězdami typu Robert Plant, Sinéad O Connor nebo Natacha Atlas.

Virtuóz na jednostrunné africké housle ritti Juldeh Camara pochází z Gambie. V jeho hudbě se podle pořadatelů prolíná tradice západní Afriky s energií punk rocku i feelingem blues. Mimo jiné tato sestava získala i cenu BBC World Music Awards.

Do Prahy zavítá také Shahab Tolouie, kytarista, skladatel a zpěvák z Iránu. Perskou hudbu a flamenco taví v nezvyklý amalgám svým nenapodobitleně zabarveným hlasem. Hraje na tradiční nástroje jako setar, tanbour, delrobu, laud, daf.

Jemný dotek Brazílie

Za pozornost rozhodně stojí doprovodný koncert Respectu, který se koná už před festivalem. Zuco 103, v Holandsku sídlící skupina s fantastickou brazilskou zpěvačkou Lilian Vieirovou, bude vystupovat v Paláci Akropolis 2. června. Jejich velmi invenční elektronicko-akustická hudba s jemností bossa novy se někdy označuje jako "brazilectro".

Skupina Zuco 103 na obalu desky After the Carnival

FOTO: www.zuco103.com

Dále na festivalu vystoupí Mario Bihári, maďarský Muszikas nebo severská "šamanka" Maria Boine. Vstupenky jsou do 19. dubna za nižší cenu (350 Kč dva dny, 300 jeden den). Poté budou za 500 a 450 kč. Vice na www.respectmusic.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám