Hlavní obsah

Ethno Groove z Ostravy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravští Evolution Dejavu zkoušejí štěstí v oboru míchání elektronických tanečních rytmů s world music, reggae, ragga i rockem. Svůj "ethno groove" stavějí na počítačích i živých perkusích a zpěvu, čerpají převážně z afrických a arabských oblastí.

Článek

Na debutové desce Evolution je evidentní snaha napodobit mezinárodní hvězdy Asian Dub Foundation, která ale nedochází naplnění. Bylo by na to potřeba více hudebních nápadů, alespoň strhujících riffů, když už se v rámci žánru složitější melodie nenosí. Ne náhodou v hlavě uvíznou hlavně ty tracky, ve kterých se zapojila elektrická kytara, nejvíce pak šestý Kurare.

Zpěv je bohužel nevýrazný a okamžitě nemilosrdně identifikuje typicky českou desku, k čemuž bohužel dopomáhá až komická angličtina. Jazykový problém by ale nebyl podstatný, kdyby zpěv přinášel ten správný exotický feeling. Skupiny ze západu problém většinou vyřeší tím, že seženou skvělé autentické zpěváky z imigrantské komunity, jenže na Ostravsku jsou možnosti dost omezené.

Samotné perkuse a rytmické opakování slov v omezeném rozsahu několika málo tónů nestačí na uvedení do tranzu, což mělo být účelem této hudby. Přesto je Evolution Dejavu chvályhodný pokus, jenž přinesl na regionální scénu potěšující světový rozhled, poctivou snahu o moderní nekomerční zvuk a snad i jednu, dvě nadprůměrné písničky. 

Evolution Dejavu: Evolution Indies Rec 2009

Reklama

Výběr článků

Načítám