Hlavní obsah

Stovky lidí přišly na koncert proti pochodu neonacistů

Ústí nad Labem

Odpůrci neonacistů protestovali ve středu koncertem proti sobotním pochodům, které do Ústí nad Labem svolalo hnutí Autonomní nacionalisté. Na Mírovém náměstí se sešlo několik set lidí. Na závěr vystoupila hlavní hvězda večera - kapela Pražský výběr II v čele s končícím ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Účastníci středečního koncertu v Ústí nad Labem

Článek

Koncert organizátoři svolali na středu záměrně, aby se v sobotu neonacistům vyhnuli. Chtějí, aby v den pochodu byly ústecké ulice co nejprázdnější. "Máme neskromný cíl, aby se každému jednomu neonacistovi tady v Ústí nelíbilo. Aby si řekl, jo Ústí, tam to stálo za houby. Do Ústí já již na žádnou naciakci nepojedu," uvedl Miroslav Brož z Iniciativy V Ústí neonacisty nechceme, která koncert pořádá.

Kocáb novinářům řekl, že i když do Ústí přijel hrát, považuje účast na takové akci za svoji práci. Tvrdí, že neonacisté podle něho chtějí skrytě oslavit 120. výročí narození Adolfa Hitlera, které připadá na 20. dubna. "Je to komické, protože naši neonacisté by se ocitli na říšském pekáči," prohlásil. Podle něho nelze ani kritizovat bombardování města, které si neonacisté chtějí údajně připomenou, protože se jednalo o vojenský úder proti Třetí říši.

Ústecká radnice pochod zakázala, Nejvyšší správní soud ale rozhodl, že zákaz je neoprávněný. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám