Hlavní obsah

Režisér Terminátora adaptuje hru o sexuálním zrání, která šokovala před 100 lety

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký režisér McG, který stojí za posledním dílem Terminátora, vstupujícím v létě do kin, se chce pustit do experimentálnější látky. Jeho plánovaný film Spring Awakening vychází ze stejnojmenného broadwayského muzikálu a ten zase odkazuje k více než sto let staré předloze Frühlings Erwachen německého dramatika Franka Wedekinda.

Článek

Německá hra Frühlings Erwachen vznikla mezi lety 1890 a 1891 a poprvé se hrála v Berlíně v roce 1906. Popisovala sexuální zrání dětí a odvážně provokovala tehdejší společnost. V Německu byla  zakázána. Také v New Yorku měla být v roce 1917 zapovězena pro údajný pornografický obsah, ale tamní soud ji nakonec povolil.

Ve hře vadilo hlavně zobrazení sexu a sebevraždy. Vystupuje v ní čtrnáctiletá dívka, která neví vůbec nic o biologii a nechtěně otěhotní se stejně starým studentem. Její matka s porodní bábou se pokusí podomácku o potrat, který ale vede ke smrti dívky.  

V padesátých letech se objevila první broadwayská verze hry a v roce 2006 druhá a velmi úspěšná, tentokrát s rockovou hudbou Duncana Sheika. Získala několik cen Tony a když byla následně vydána na CD, dostala Grammy v kategorii muzikál.

Reklama

Výběr článků

Načítám