Hlavní obsah

Dělníci začali bourat budovu, kde se natáčí slovenská StarDance

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

V Bratislavě začali dělníci v úterý bourat Park kultury a oddechu (PKO), ačkoliv v jeho prostorech nadále probíhají programy a kulturní akce. V příštích dnech se zde má konat jazzový festival, televize Markíza v PKO natáčí taneční soutěž Let's Dance 3, obdobu českého Star Dance a v budově trvale pracuje několik desítek lidí. To ale nebránilo stavební firmě, aby budovu na nábřeží Dunaje začala bourat.

Foto: Jan Koller, ČTK

Pracovníci stavení firmy montují oplocení, poté začali budovu zevnitř bourat.

Článek

Dělníci ráno nepustili do budovy pracovníky PKO, ani štáb televize Markíza, který měl naplánovanou zkoušku taneční soutěže. V soutěži tančí také česká zpěvačka Iveta Bartošová, která se svým partnerem Matejem Chrenem vytančila v prvním kole druhé místo.

Po několika hodinách horečné aktivity investorská společnost Henbury Development práce zastavila, ale v estrádní hale zůstala velká díra. Budova patří městu, ale pozemek, na němž stojí, je v majetku investorské společnosti, která zde plánuje výstavbu luxusních bytů, které mají zcela změnit vzhled bratislavského nábřeží Dunaje.

Investorská společnost disponuje povolením k demolici, které platí do 19. dubna. Pokud toto povolení nebude prodloužené, investor chce ve středu v bourání pokračovat. O prodloužení povolení bude jednat investor s primátorem Bratislavy Andrejem Ďurkovským a starostou Starého Města Andrejem Petrekem.

"Bourání nemůže být zahájeno, dokud je budova obsazena. Musí ji vystěhovat," uvedl Petrek. Investor tvrdí, že čekal, až město najde náhradní prostory pro aktivity PKO, ale to se stále nestalo. "Bourací povolení nám platí do neděle," upozornil zástupce investora Ján Krnáč.

Budovu PKO z poloviny 20. století se snažili zachránit občanští aktivisté. "Bourání PKO je šokující. Doufám, že budovu vrátí do původního stavu," uvedla pro agenturu TASR občanská aktivistka Katarína Šimončičová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám