Hlavní obsah

Obláčky Lennonovy vdovy Yoko Ono mají pomoci autistům

Novinky, Stanislav Dvořák

Japonská umělkyně a vdova po zakladateli Beatles Johnu Lennonovi Yoko Ono vystavila své nové dílo v New Yorku při příležitosti Světového dne autismu. Má být vydraženo ve prospěch postižených, uvedla BBC.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Yoko Ono a její obraz Slib

Článek

Přes dva metry vysoký obraz nazvaný Slib stojí v newyorské budově OSN. Připomíná skládanku puzzle a znázorňuje nebe s mráčky. Jednotlivé kousky je možné vyndat, vydražit a nechat si je podepsat od autorky.

Yoko Ono doufá, že všech šedesát sedm kousíčků obrazu se jednou zase spojí, až lidé objeví, jak léčit autismus: "Jakmile se najde řešení autismu, nebe se zase zatřpytí ve své původní kráse, bez děr."

Podle odborných odhadů trpí autismem na světě 35 až 67 miliónů lidí. "Lidé se často domnívají, že autismus je nemocí rozvinutých zemí, není," řekl na tiskové konferenci chilský ambasador Heraldo Munoz. Podle něj je nyní autismus diagnostikován u více dětí, než třeba cukrovka, rakovina a  Downův syndrom.

Yoko Ono je považována za velmi avantgardní výtvarnou umělkyni a hudebnici. Její díla ještě v dnešní době vzbuzují veřejné pohoršení jako např. v Liverpoolu v roce 2004. Tehdy zaplavila město letáky, pohlednicemi a plakáty s ženskými prsy a pochvou. Dílo se jmenovalo "Moje maminka byla krásná" a bylo věnováno matce Johna Lennona. Ono řekla, že chtěla, aby dílo působilo nevinně. Jak ale ukázala anketa BBC, 92 procent běžných obyvatel města dílo uráželo a žádali jeho stažení.

Reklama

Výběr článků

Načítám